Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Citatet: Vad språkkraven gör

Jan Guillou skriver i Aftonbladet om hur kraven på språkkunskaper för svenskt medborgarskap utvecklats.
Aftonbladet • Publicerad 2 juli 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Jan Guillou kritisk till ökade språkkrav.
Jan Guillou kritisk till ökade språkkrav.Foto: Peter Knutson

Från början var kraven rätt strikta men detta luckrades upp när invandringen förändrades, från arbetskraftsinvandring till politiska flyktingar. Dessa kom, skriver Guillou, ”från fascistdiktaturerna i Grekland, Spanien, Portugal eller Latinamerika, vanligtvis vänsterintellektuella med god utbildning och utomordentliga språkkunskaper, om än inte i svenska. De var alltså i den härskande socialdemokratins, om än inte i Säpos, ögon goda människor och ett tillskott till den svenska kulturen.”

Nu ser vi dock ett skifte skriver Guillou:

Annons

”Idag är flyktingarna från Mellanöstern och Afrika och alls icke goda människor i de härskande högerpartiernas ögon.

Därför skärps nu kraven på rätten till medborgarskap. Det innebär prov i språk och samhällskunskap, längre tids vistelse i Sverige och än hårdare krav på vandel. Eventuellt också avlagd trohetsed inför svenska flaggan med handen på hjärtat, enligt amerikansk förebild.”

Och, fortsätter han:

”Det är ingen tvekan om vilken sorts invandrare sådana krav riktar sig mot, nämligen dem som skulle ha störst nytta av medborgarskapet och som är viktigast att integrera i samhället. Och som får svårast att klara proven. / .../ Men just de invandrare som är viktigast att integrera, exempelvis från Somalia, stängs ute av de här kraven. Vilket är avsikten, även om det är oklokt och skadligt för Sverige.”

Avdelning: Viktigast är inte viktigt

Annons
Annons
Annons
Annons