Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Citatet: Varför har vi universitet, egentligen?

Bo Rothstein filosoferar på DN Debatt om varför vi har universitet? Varför ska en massa olika slags forskare finnas i samma organisation? Verksamheten kunde väl lika gärna finansieras av företag, intresseorganisationer, religiösa samfund, politiska partier etc? Jo, därför att universitetens oberoende gör att de blir bättre på vetenskapliga framsteg - som i sin tur ger välstånd. Men:
Publicerad 24 mars 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

”En av de mest framstående forskarna om vetenskapens ställning i världen är Jonathan Cole, tidigare rektor för det ansedda Columbia university i USA. I sin mycket uppmärksammade bok om de amerikanska spetsuniversitetens starka ställning understryker han att grunden för de många för välståndet centrala forskningsresultat som producerats varit just den akademiska friheten.

Men Cole tillägger intressant nog att ”några av de mest subtila hoten mot den akademiska friheten kommer inifrån akademin själv”.

Annons

Min erfarenhet är just detta, att ett grundläggande problem är att en mycket stor del av de som är verksamma inom denna sektor inte förstår vad ett universitet är. Många kan inte skilja verksamheten vid sitt universitet från vad som skulle gälla vid ett företag, en tankesmedja, en lobbyorganisation, en ideologisk kamporganisation eller i vissa fall ens från den lokala kennelklubben.”

Avd. Hotet mot välståndet

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons