Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Mats Johansson: Dags stoppa karusellen och välja regering

I helgen landade en överenskommelse som kan lägga en grund för en fungerande regering. En överenskommelse som kan beskrivas som historisk. Detta för att den bryter den ålderdomliga blockpolitiken och förhindrar de reaktionära partierna att styra landet i sin riktning.
Mats Johansson
Publicerad 15 januari 2019
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Andra beskriver plattformen som att den är just högerpolitik. Överenskommelsen som givetvis är en förhandling mellan olika intressen vilket självklart innebär kompromisser mellan det önskvärda och möjliga.

Nu hoppar Jonas Sjöstedt och vänstern närmast jämfota i ilska över uppgörelsen. Det är främst den skrivning som finns i dokumentet kring att vänstern ska ställas utanför allt inflytande under kommande år som upprör Sjöstedt och co.

Annons

Det går att förstå upprördheten kring formuleringen som mest har sin bakgrund i viljan att jämställa vänster och sverigedemokraterna som vissa borgerliga ägnar sig åt. En ganska grov överdrift av vänsterns förmåga och kapacitet 2019.

Partiet har en hel del tvivelaktigt i sin historia men kapaciteten numera när partiet omorienterat sig till att försöka vara ett litet bättre socialdemokratisk alternativ så känns dom inte speciellt samhällsomstörtande. Snarare ett försök att bli alla goda gåvors givare.

Samtidigt spelar Sjöstedt och co högt med sitt nej till Löfven. Nejet kan medverka till att det blir antingen ett extra val eller en moderatledd regering. Ett extra val som mycket väl kan bidra till att stärka nationalistiska och konservativa krafter som får ökat inflytande.

Det andra alternativet är att centern och liberalerna vänder och släpper fram Ulf Kristersson som statsminister. Bägge dessa alternativ borde få vänsterpartisterna att sova lika illa. Och den tänkta radikalismen leder till ren högerpolitik. Smart.

Men nu är det dags. Dags att sluta med förhandlingar, talmansrundor och statsministeromröstningar. Nu är det dags att vi får en regering. Nu är det dags för beslut. Det finns inga vinnare på att karusellen fortsätter. Däremot gott om förlorare.

Annons
Annons
Annons
Annons