Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Ayman Fares: Deplattformering - modernt förtryck

Sociala mediers utbredning resulterar i att aktivism kommer till uttryck på ett nytt sätt, ibland med avsikt att förinta meningsmotståndarens plattform.
Ayman FaresSkicka e-post
Publicerad 4 januari 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Sokrates, den grekiske filosofen, dömdes till döden för sina åsikters skull. I demokratisk ordning.
Sokrates, den grekiske filosofen, dömdes till döden för sina åsikters skull. I demokratisk ordning.Foto: TT

’’Deplattformering’’ är en metod där man hindrar meningsmotståndare att debattera eller yttra sig genom att antingen skada dennes plattform eller kräva dennes avgång.

Metoden bygger på att den som yttrar en ’’fel’’ åsikt också bör frånsägas plattformar, även om dessa plattformar inte har med åsikten att göra. Det finns flertal exempel på detta:

Annons

Psykologilektorn Johan Grant på Lunds universitet som avsattes efter att studenter upplevt provokation, universiteten kunde inte specificera kränkningen. Journalisten Thomas Gür som under sitt seminarier i Visby blir avbruten av Domkyrkans kyrkklockor i ett försök att tysta Gür. Annat exempel är uppropet som krävde att Göteborgs Posten skulle avsätta sin tidigare politiska chefredaktör Alice Teodorescu.

Ordet deplattformering är nytt, men fenomenet är gammalt, det kommer till uttryck olika beroende på tidsepok. Nazisternas bokbål under 30-talet vittnar om deplattformering. Också det historiska förtryck mot kvinnor vilket nekade dem plats i akademin. Poängen är att man inte behöver hålla med sin meningsmotståndare för att problematisera den auktoritära kraft deplattformering genomsyrar.

Vad deplattformering har gemensamt oavsett samtid är att metoden bygger på att förinta meningsmotståndarens möjlighet att komma till uttryck, sådan metod bottnar i allt annat än idén om yttrandefrihet.

Dock tillhör det individens demokratiska frihet tillika konsumtionsmakt i marknadsekonomin att välja vad denne vill bidra till och vilka plattformar denne vill stödja. På så vis är det svårt att förhindra deplattformering, det är inte heller alltid önskvärt att förhindra. Men vi bör fråga oss om det alltid är befogat att beröva en människa sin försörjning enbart för att denne uttrycker dumma åsikter.

”Men vi bör fråga oss om det alltid är befogat att beröva en människa sin försörjning enbart för att denne uttrycker dumma åsikter.”
Ayman Fares

I antika Aten röstade medborgare tillhörande staten om vilken individ som skulle bli dömd till utvisning (10 år). Om den utvisade gjort sig skyldig till allvarligt brott? Nej. Likt deplattformering räckte det med att individen var illa omtyckt för att bli dömd. Ostracismen (omröstningen) vittnar om faran när människans irrationella sida präglar statsskicket, dock ansåg antika greker att ostracism var demokratiskt.

Aldrig har auktoritära krafter manifesterats utan goda intentioner.

Annons
Annons
Annons
Annons