Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Det var inte bara ”blabla” i höstas i Glasgow

Vad kan vi förvänta oss av det nya året 2022? Ska det bli året när vi kan se trendbrott till det bättre gällande flera kriser? Eller fortsätter det dödlig gängvåldet som förut och klimatkrisen går ödesbundet mot en klimatkollaps?
Publicerad 3 januari 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Tidigare Klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) ledde en diskussion under COP 26 i Glasgow i höstas. Foto: Henrik Montgomery / TT
Tidigare Klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) ledde en diskussion under COP 26 i Glasgow i höstas. Foto: Henrik Montgomery / TTFoto: Henrik Montgomery/TT

Mänskligheten har stått inför kriser och katastrofhot i hela sin historia. När jag växte upp tickade klockan mot ett fullskaligt kärnvapenkrig. Klockan är inte fem i tolv längre men kärnvapenhotet tickar trots allt vidare.

Förr eller senare kommer gängbrottsligheten att minska. Dödsskjutningarna lär inte radikalt minska det här året heller. Om mördare och hänsynslösa gangsters skjuter skallen av sig i utsatta områden är det bedrövligt. Det är ännu värre när totalt oskyldiga människor riskerar hamna i korselden.

Annons

Regeringen får i likhet med alla andra delar av samhället vända på varenda sten.

Ett annat hot är klimathotet. Men här finns trots allt anledning till viss optimism. SVT:s klimatreporter Erika Bjerström dömde nyligen inte ut klimattoppmötet i Glasgow i höstas som ett misslyckande. Det hände i en av SVT:s sändningar i nyårshelgen. Det var inte bara” blabla”i Glasgow, med andra ord. Bjerström konstaterade att 2021 var ett ”superår” i klimatpolitiken. Det låter hoppingivande inför 2022.

Ingen regering förnekar längre att människan är orsak till extremvädret. Alla regeringar erkänner att fattiga länder måste få hjälp med att klara klimatomställningen. Alla regeringar lovar att avstå investeringar i kol. Om det löftet kommer att uppfyllas återstår att se. Klimatpolitiken tar en ny riktning.

De länder som fortsätter att investerar i kol kommer att ha världens ögon på sig. Den fossila eran går mot sitt slut. I vart fall ser vi i början på ett slut.

”Flygresor till badstränder i Thailand är en typ av överkonsumtion som vi inte har råd med.”
Hans Bülow

Det är trots allt politiken som måste klara av att fatta de stora besluten som räddar fortsatt liv på vår jord. Samtidigt måste individen i främst den rikare delen av världen avstå från miljöskadlig överkonsumtion.

Flygresor till badstränder i Thailand är en typ av överkonsumtion som vi inte har råd med.

Klimatpolitiken borde vara parti- och blocköverskridande. Klimatförnekelse och för övrigt även vaccinmotstånd hör hemma hos extrema högerpopulistiska partier och politiker. Klimatförnekelsen är mest utbredd på högerkanten. Väljarna i Sverige har inte mycket att hoppas på om högeroppositionen (M, KD och SD) får makten efter valet i september. Klimatförnekelse ingår i SD:s DNA.

En hel ungdomsgeneration kommer inte att acceptera en uddlös klimatpolitik. Ulf Kristerssons (M) ”gröna höger” står samtidigt i strid med SD:s linje. Det säger moderatledaren själv. Den klimat- och miljömedvetna opinionen växer under valåret och går inte att nonchaleras av något parti.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons