Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hampus Engqvist: Dubbla bilder från Fukushima

TV-bilderna ifrån Fukushima chockade världen 2011 när en 14 meter hög tsunami rullade in över fastlandet. En lerig massa som tog med sig allt i sin väg och orsakade en av de allvarligaste kärnkraftskatastroferna som världen har sett.
Hampus Engqvist
Publicerad 8 april 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Rapporteringen under katastrofen var massiv men på sista tiden så har det varit tyst. Vi vet att en kärnkraftskatastrof inte tar slut när röjningsarbetet är klart och Japan har velat ge en bild av att livet har återgått till det normala i Fukushima.

Tidningen Sveriges Natur har i sitt senaste nummer ett fördjupande reportage om situationen i Fukushima efter världens näst värsta härdsmälta (efter Tjernobyl). Reportaget ger en bild som inte särskilt ofta når ut i vanliga medier. Man skriver om problem med radioaktivt avfall, förbjudna zoner och döende samhällen. Det är ett reportage som visar hur allvarlig en kärnkraftsolycka är med sina långtgående konsekvenser.

Annons

Hanteringen av katastrofen i Fukushima skiljer sig kraftigt mot hur kommunistregimen i Sovjet hanterade olyckan i Tjernobyl. Människor evakuerades snabbt och man kontrollerar livsmedel och den radioaktiva strålningen på ett mycket noggrannare sett. Japan har nog använt och sjösatt de åtgärder och resurser som går för att lindra konsekvenserna av härdsmältan. Därför är resultatet nedslående. Befolkningen i Fukushima lider av 50 gånger fler fall av cellförändringar än vad som är normalt. Ökade cancerfall och mänskligt lidande är något man kommer

Vilken bild som skildras ifrån Fukushima är viktig för diskussionen om hur vi löser vår framtida energiförsörjning utan fossila bränslen. Med jämna mellanrum så vaknar kärnkraftsförespråkarna till liv och presenterar ny kärnkraft som en lösning på klimatkris och billig energi. Därför är det viktigt att det rapporteras om hela sanningen kring hur en kärnkraftskatastrof slår ut både djur och natur. Människans glömska är både en välsignelse och en svaghet för att undvika framtida katastrofer.

Annons
Annons
Annons
Annons