Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Annacarin Leufstedt: En av de viktigaste matcherna om framtiden

Oljebolaget hoppas att ny teknik ska hålla utsläppen nere. Men alla tror inte på idén, och nu är det upp till bevis för regeringen. Som inte borde tagit det så här unikt långt, om den ändå inte tänkt sätta ner rätt fot.
Annacarin LeufstedtSkicka e-post
Publicerad 15 juni 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Oljebolaget Preem tycker att om dom bara får prova att gå lite före och satsa stort, kan dom bli en del av lösningen. Miljöorganisationer tycker att hela idén om raffinering av den fula råoljan till bränslen och därmed koldioxid, skulle upphöra omedelbart med detsamma.

Ungefär så ser planhalvorna ut i den nästan viktigaste framtidsmatchen ever. Inte bara för att en är envist för och andra lika bestämt emot. Eller att kritikerna är flest och halvorna därför inte är lika stora och att det inte brukar spela största rollen, för det gör storleken. Det här är, matchen med stort M. För regeringen är med. Och så här långt, är den på kritikernas sida.

Annons

Regeringen har inte bara varit nästan ovanligt öppet kritisk utan dessutom gjort något unikt. För regeringen har inte bara tagit klimatet i försvar, vilket den ändå gör emellanåt. För första gången i historien har den tagit klimatet som skäl för att själv ta över beslutsrätten i ett ärende som annars varit domstolens. Och det borde betyda något för utgången.

Preems utbyggnad skulle fördubbla utsläppen och ge Sverige en ny värsting på växthusgaser, alla kategorier i hela landet. Det skulle stinka över på Lysekil, hemort för raffinaderiet. Men än mer på landet Sverige. Parisavtalet gäller, även om klimatmötet inte blir av i år, och vi har skrivit under. Det ska också betyda något för utgången.

Ärendet ligger tungt i regeringens knä. Och det avgörandet lär vänta. Inte för att virusutbrottet fortfarande pågår utan mest för att frågan är känslig politiskt. Men så är det ju, vissa frågor blir det, för dom är avgörande. Det säger också något, inför utgången.

I Norge är statens oljeborrning i hotade Arktis på väg till Högsta domstolen för att Greenpeace tar strid för klimat och människor. Här förväntar vi oss nu att vår regering gör detsamma. Det andra, ska inte ens kunna finnas på kartan.

Annons
Annons
Annons
Annons