Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hampus Engqvist: En chans att rätta till brister i samhället

Ingen önskade ett utbrott av covid-19. Pandemin kommer med ett enormt mänskligt pris som vi ska leva med och hantera. Nära och kära kommer att bli allvarligt sjuka och flera människor kommer att avlida till följd av sjukdomen. Men trots allt mörker så måste vi fortsätta kämpa och resa oss. Kreativitet och nytänkande kommer ofta i spåren av en stor kris.
Hampus Engqvist
Publicerad 1 april 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Vi har på bara några veckor upplevt en större omvälvning av vårt samhälle än vad som sker på decennier i vanliga fall. Brister i samhället har avslöjats brutalt av coronavirusets härjningar. Vi har byggt upp alldeles för mycket av våra viktiga funktioner med tanke på att det alltid ska råda ett normalläge och det saknas robusthet. Producerar vi ingenting själva, har en fri marknad som huserar i välfärdens kärna och ett svagt skydd för människor som drabbas så är vi sårbara i kristider.

Utförsäljningarnas årtionde när alliansregeringen hade rea fest på våra gemensamma tillgång visar sig ha en bitter eftersmak som vi får betala ett högt pris för nu. Tidigare socialminister Göran Hägglund (KD) är självkritisk i en intervju till DN och medger att utförsäljningen av apoteksmonopolet inte skedde med tanke på att vi skulle klara av en pandemi eller större kris.

Annons

På samma sätt drev alliansen en arbetslinje med tesen att det skulle svida ordentligt att vara sjuk eller arbetslös. Piskan skulle driva människor till att ta jobb. Nu har regeringen fått ta till akutåtgärder för att rätta till de värsta bristerna i arbetslöshetsförsäkringen. Ordentliga skyddsnät ger ett bättre samhälle och människor en möjlighet att klara sig igenom svåra tider.

Vi har alla trott att det skulle ta väldigt lång tid att rätta till politiken som har försvagat vårt samhälle sedan början av millenniet, men covid-19 har tvingat staten och regeringen att agera snabbt och bestämt. Covid-19 visar oss brister i samhället som vi nu kan rätta till.

Annons
Annons
Annons
Annons