1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ett regeringsparti i motvind

Det är uppförsbacke för socialdemokratiska regeringspartiet. Januariavtalet med de båda liberala partierna, C och L, skapar vånda i medlemsleden. På söndagen träffades ett hundratal socialdemokratiska gräsrötter och förtroendevalda i Ronneby.
S-ledaren i Blekinge, Heléne Björklund talar inför hundra socialdemokrater i Blekinge på en ledig söndag. Foto: Johan Svensson

Det är långt till nästa ordinarie val 2022. Riksdagsledamoten tillika s-ledaren i Blekinge, Heléne Björklund, gladdes över att så många på en ledig söndag samlats i Folkets hus. Engagemanget imponerar.

Socialdemokraterna bör samlas mer denna mandatperiod för att utvärdera och följa upp hur Januariavtalet mellan S, MP, C och L ska bli konkret politik.

Det som tynger mest denna höst är slopandet av värnskatten och därmed att klyftorna ökar i Sverige.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Liberalerna som varit samlat till landsmöte under helgen i Västerås välkomnar skattesänkningen för de mest välbeställda. Den liberala framgången har inte lyft partiet som skvalpar runt fyraprocentsspärren.

Samtidigt befinner sig Arbetsförmedlingen i kris efter att liberala ideologer, bland andra Martin Ådahl i Centern, fått fritt spelrum med sitt experimenterande i AF.

Lisa Pelling från tankesmedjan Arena idé hade säkert lockat extra mycket folk på söndagen. Men tyvärr fick hon förhinder. Socialdemokratiska gruppledaren i riksdagen, Annelie Karlsson tillförde i sitt anförande mer energi i sitt peppande tal hos socialdemokrater i länet.

Hennes analys är korrekt om varför Januariavtalet tillkommit. Det är ett resultat av ett uselt valresultat 2018. Partiet har bara 28 procent av väljarna bakom sig. Om S ska fortsätta regera måste partiet samarbeta över blockgränsen för att stoppa en helt högervriden regering.

Visst finns det bra förslag i avtalet och det är viktigt att Alliansen försvunnit. Men det är samtidigt oroande att SD fortsätter att växa och enligt en mätning av Aftonbladet/Demoskop är partiet landets största parti.

Om den mätningen blir verklighet kan Jimmie Åkesson, SD, definitivt göra anspråk på att leda en ren högerregering tillsammans med (M) och (KD). Är dessa båda borgerliga partier beredda att släppa fram Jimmie Åkesson från Sölvesborg? Vad vill och tycker medlemmarna i dessa både partier? Det behövs sannerligen medlemsdagar också i det konservativa blocket.

Fortfarande är det långt kvar till ordinarie val. Därför har Socialdemokraterna hyfsat god tid på sig att utforma en politik som vänder vinden. Mycket händer på tre år. Partiet är Sveriges mest regeringsvana parti och har i historien lyckats driva igenom viktiga reformer under ännu mer komplicerade parlamentariska förhållanden.

Ska (S) spotta upp sig måste det finnas ett stöd i medlemsbasen för fortsatt samarbeta över blockgränsen. Det är bra om partiet ordnar flera medlemsdagar under mandatperioden. Lisa Pelling bör få en ny chans.