Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Markus Alexandersson: Fler borde få möjlighet till folkhögskola - inte färre

Högerregeringen minskar ersättningarna till folkhögskolor som nu larmar om neddragningar. Det är fel väg när fler behöver få möjlighet till utbildningar och en andra chans. Blekinges folkhögskolor drabbas också.
Markus AlexanderssonSkicka e-post
Publicerad 12 januari 2023
Markus Alexandersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Litorina folkhögskola i Karlskrona har bland annat utbildningar för båtbyggare.
Litorina folkhögskola i Karlskrona har bland annat utbildningar för båtbyggare.Foto: Emma Gunler

Gymnasiebetygen var inget vidare och gav inte möjligt till universitetsstudier. Trots avsaknad av högre utbildning hade jag ett bra jobb som journalist, något av ett drömjobb faktiskt. Längtan efter något annat, bort från Blekinge och till en internationell utblick lockade emellertid. Så jag sa upp mig och tog vägen till världen via Brunnsviks folkhögskola i Dalarna. Då var jag 23 år och stod med ett ben i vuxenvärlden och ett annat släpande i den drömmande ungdomen.

Det blev bara en termin på folkhögskola med två månaders praktik i Sydafrika; men det var en av mitt livs bästa höstar och gav mig nya perspektiv, ny energi, nya vänner och ovärderliga kunskaper och erfarenheter. De nattliga samtalen utanför skolans bibliotek var nästan lika värdefulla som själva lektionerna.

Annons

Fler borde definitivt få möjlighet att gå folkhögskola, inte färre.

Blekinge har fyra folkhögskolor, alla med allmän kurs som ger möjlighet att läsa in behörighet, antingen från grundskolan eller gymnasiet. Det ger en möjlighet till värdefulla kunskaper och till att rusta sig för en förändrad arbetsmarknad eller få behörighet till högre utbildning.

Varje folkhögskola i Blekinge har också en eller flera särskilda profiler. Till exempel har Litorina folkhögskola på Gullberna i Karlskrona ett Östersjöperspektiv, Blekinge folkhögskola i Bräkne Hoby har utbildning för låtskrivare och inom naturvård, Valjevikens folkhögskola har utbildningar inom vård och omsorg och Jämshögs folkhögskola har länge försett Blekinges kommuner med fritidsledare och socialpedagoger.

”Olika situationer i livet kräver olika lösningar och folkhögskola erbjuder några av dem.”
Markus Alexandersson

Livet är som det är och tar inte samma vägar för alla, framförallt följer det inte mallar. Olika situationer i livet kräver olika lösningar och folkhögskola erbjuder några av dem. Folkhögskolorna talar gärna om den särskilda pedagogik och idé som gör dem speciella och många som studerat där pratar om hur folkhögskolan passat just dem.

Folkhögskolorna har en lång tradition i Sverige. De första bildades efter dansk förebild 1868 och finns i hela landet, många av dem har idéburna organisationer som huvudman. De kan sägas syfta till att såväl försörja arbetsmarknaden som att bidra till bildning och självförtroende.

TV4 rapporterade häromdagen att vissa skolor till följd av regeringens budget måste minska med ungefär 25 procent. Folkbildningsrådet menar att 3000 platser försvinner och att yrkesinriktade utbildningar läggs ner.

Det är beklagligt.

Annons
Annons
Annons
Annons