Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Första maj med löfte om frukost till alla skolbarn

Första majfirandet i Karlskrona började med ett socialdemokratiskt vallöfte på söndagen. Arbetarkommunens ordförande Elina Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero och kunskapsnämndens ordförande Håkan Eriksson radade upp sig framför Folkets hus några timmar före årets första majdemonstration.
Publicerad 2 maj 2022 • Uppdaterad 3 maj 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Elina Gustafsson, Sandra Bizzozero och  Håkan Eriksson  lovar gratis skolfrukost till kommunala grundskolans elever.
Elina Gustafsson, Sandra Bizzozero och Håkan Eriksson lovar gratis skolfrukost till kommunala grundskolans elever.Foto: Johan Svensson

Politikerna bar på frukostpåsar med frukt och annat ätbart. Om partiet vinner kommunalvalet i september i Karlskrona utlovas gratis frukost åt alla barn i kommunens grundskolor nästa mandatperiod. Friskolorna får fatta sina egna beslut.

Än så länge är det bara (S) som ställer ut vallöfte om fri skolfrukost i syfte att öka kunskapsresultaten. Om inte skolbarnen får en bra frukost blir skolarbetet lidande. De ledande s-politikerna i Karlskrona har tagit intryck av Botkyrka kommun. S-politikerna säger att två av tre barn äter frukost innan de går till skolan.

Annons

Åtta miljoner kronor ska reformen kosta enligt s-trion. Argumenten är goda för att erbjuda gratis frukost jämte den ordinarie fria skollunchen. Den senare infördes 1946 i Sverige under regeringen Erlander.

Under krisåren på 90-talet väcktes förslag om avgifter för gymnasieeleverna för att få skolmat i Karlskrona. Men det förverkligades aldrig. Och tur var det. Fri skolmat åt våra skolbarn är en viktig del av den generella välfärden. Vi ska inte göra skolmaten till en klassfråga.

Med det socialdemokratiska utspelet 1 maj har valrörelsen startat på allvar i Karlskrona kommun. Första majfirandet i år var välkommet efter två trista pandemiår med uteblivna demonstrationer och möten. Det var gott humör i tåget och under mötet med undantag från en del kritiska röster om hur partiledningen hanterar frågan om svenskt medlemskap i Nato. I övrigt fick samtliga talare med kulturminister Jeanette Gustafsdotter i spetsen varma applåder.

Trots eländet med krig i Europa (Rysslands invasion av Ukraina), påskupploppen med ett måttlöst våld i flera svenska städer och en hotande inflation (Putinpriser) och otillräcklig klimatomställning råder en optimistisk stämning i rörelsens led.

”Trots eländet med krig i Europa (Rysslands invasion av Ukraina), påskupploppen med ett måttlöst våld i flera svenska städer och en hotande inflation (Putinpriser) och otillräcklig klimatomställning råder en optimistisk stämning i rörelsens led.”
Hans Bülow

Den nya enpartiregeringen under Magdalena Andersson har efter omständigheterna goda opinionssiffror. Det finns en märkbar stolthet över att Sverige äntligen fått sin första kvinnliga statsminister. Magdalena Anderson befinner sig just nu i en politisk smekmånad.

Efter allvarliga regeringskriser håller Magdalena Andersson ihop sin regering och relationerna med LO är goda. Kulturministern Jeanette Gustafsdotter höll ett traditionellt s-märkt första majtal utan överraskningar. Jag hade gärna hört henne analysera kulturpolitikens betydelse i kommande valrörelse. Under ministern sorterar också mediapolitiken.

Med tanke på alla propagandalögner och desinformation som sprids från Kreml i invasionskriget mot Ukraina hade det varit på sin plats med en analys om propagandans inflytande i krigföringen. Därtill kommer frågan om yttrandefrihetens gränser när en dansk politisk provokatör bränner koraner i Sverige i syfte att skapa kravaller. Ska människor (poliser) riskera livet i utanförskapsområden för att en dansk provokatör ska få bränna koranen?

Den debatten lär fortsätta i valrörelsen.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons