Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Försvaret är i fokus nu

Nyheter med koppling till försvaret har duggat tätt i helgen. På lördagens kväll hade SVT en nyhet om att 60 000 personer har blivit krigsplacerade.
Publicerad 6 januari 2019
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Ett svenskt stridsfordon 90 på övning i Norge.
Ett svenskt stridsfordon 90 på övning i Norge.Foto: Tomas Bengtsson/TT

Det gäller de som har jobb i främst offentlig förvaltning och service som behövs för att samhället ska fungera bra även i kris- eller krigstid.

En annan nyhet hade SR på söndagen, som gällde att fler söker sig till hemvärnet efter sommarens skogsbränder. Detta för att utbildas och kunna göra insatser som släcka skogsbränder och annat.

Annons

SR hade också en nyhet att arméchefen varnar att Sverige inte når målet om att ha två fungerande brigader 2020, nästa år. En brigad är nästan 6 000 soldater och officerare och deras utrustning.

Redan vid en stor övning hösten 2017 framgick det att manskap och utrustning inte var tillräckliga för mer än en brigad. Den andra brigaden saknar för mycket.

Här kan nämnas att brigad är en stridsenhet i arméns krigsorganisation. Den innehåller främst skyttesoldater från infanteriet, men även stridsfordon.

En del av dem är stridsvagnar, pansartrupper. Och så finns det artilleri och luftvärn samt specialtruppslag, exempelvis ingenjörtrupper för att bygga broar och annat.

Att dessa nyheter med koppling till försvaret kommer nu beror troligen på att konferensen Folk och Försvar börjar söndag 13 januari. Den varar i tre dagar och dess program är fastslaget och offentliggjort.

Men Folk och Försvar kan i år snabbt, på måndagen 14 januari, överskuggas av regeringsbildningen. Detta eftersom talmannen då ska meddela vem som det ska röstas om som statsminister två dagar senare.

Försvaret har hamnat högt på dagordningen till följd av Rysslands upprustning.

Även om Rysslands militära styrka är mindre än USAs eller Natos så är Rysslands rustningar och mer aggressiva agerande (Georgien, Krim, östra Ukraina) negativa för Sverige.

”Även om Rysslands militära styrka är mindre än USAs eller Natos så är Rysslands rustningar och mer aggressiva agerande (Georgien, Krim, östra Ukraina) negativa för Sverige.”

Ryssland har nämligen skaffat spetskompetens med stora, välutrustade, vältränade trupper med nya vapen av olika och effektiva slag.

Ryssland både övar dem och strider med dem, exempelvis i Syrien, och får en aktuell förvärvad stridserfarenhet genom det.

Annons

De Iskanderrobotar som Ryssland baserat i sin enklav Kaliningrad med över 100 mils räckvidd når merparten av Sverige. De norra delarna av Sverige nås av Iskanderrobotar på Kolahalvön.

För Ryssland kan behovet att i ett konfliktläge isolera Natoländerna i Baltikum göra att Gotland och andra svenska delar av Östersjöområdet angrips.

Det talas militärt om vapen för att vägra andra länder tillträde till landytor. Ryssland är lokalt militärt överlägsen i Sveriges närområde.

I drygt 25 år rustade Sverige ned och kostnaderna för försvaret kunde minskas i andel av bnp (värdet av landets producerade varor och tjänster). Det bidrog till att utrymme för både sanerade statsfinanser och skattesänkningar skapades.

Nu står Sverige inför att svara på det närbelägna Rysslands upprustning och det kostar pengar. Det kan heller inte genomföras så snabbt, eftersom det tar tid att utbilda soldater och att skaffa vapen och annan utrustning.

Robert SundbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons