GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annacarin Leufstedt: Fråga om dödshjälp ska prövas av HD

Det finns frågor som är minst sagt livsavgörande. Som rätten till mitt eget liv och kropp. Ändå är det högst förvirrande om vi får eller inte får, när vi inte vill vara med längre.
Annacarin LeufstedtSkicka e-post
Publicerad 14 september 2020
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

I somras anmälde en läkare sig själv till polisen. Han hade hjälpt en man att dö när mannens planerade utlandsresa för att över huvud taget kunna göra det, stoppades av corona. Att anmäla sig själv för ett brott som kan ge fängelse är ingen vanlighet men läkaren vill ha en rättslig prövning av det han gjorde. Och rätt eller inte, beror i dag på hur andra ser på våra liv.

Det är inte lätt att förstå skillnaden mellan tillåten och inte tillåten dödshjälp. Det råder en allmän begreppsförvirring. Men det är inte som det ofta tycks, för att media använder ordet fel. Det är helt klart och endast för att skillnaden inte är begriplig. Det är också obegripligt att det alls ska göras skillnad. Det görs dessutom olika skillnad, för kan du lämna landet behåller du rätten över ditt eget liv in i det sista.

”Men ger eller förser vården någon hur sjuk hen än är, en dos av ett läkemedel som dödar. Då är det dödshjälp. Och inte tillåtet här. Vill vi ha sjukvårdens hjälp att avsluta ett liv vi inte längre vill ha, får vi åka utomlands och kunna betala för det.”

Enligt ena sidan, och dit hör dom som förespråkar dödshjälp, handlar det om människans rätt att få bestämma själv. Å andra sidan och enligt motståndarna, ska inte vården medverka till att döda en annan människa. Men frågan har en tredje sida. För sjukvården gör det ändå.

En patient vid sina sinnes fulla bruk har rätt att tacka nej till livsuppehållande behandling. Symtomlindring som inte är avsedd men förutsedd är tillåten. Vården får med hjälp av läkemedel sänka medvetandenivån för att lindra ett lidande som inte kan avhjälpas på annat sätt. Det är helt enligt riktlinjerna och inte dödshjälp.

Men ger eller förser vården någon hur sjuk hen än är, en dos av ett läkemedel som dödar. Då är det dödshjälp. Och inte tillåtet här. Vill vi ha sjukvårdens hjälp att avsluta ett liv vi inte längre vill ha, får vi åka utomlands och kunna betala för det.

Jurister menar att ett åtal är osannolikt. Läkaren själv vill gå till Högsta domstolen för ett besked. Och kanske återstår sedan, den enda skillnad som måste finnas. Och människor kan själv bestämma över sitt eget liv även när dom inte längre vill leva det.