Sydöstran logo
 1. Avdelningar
 2. Orter
 3. Sport
 4. E-tidning
 1. Tjänster
 2. Annonsera
 3. Tipsa oss!
 4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

”Främlingsfientlighetens spöke går genom Sverige och Europa”

Rädsla för islam var det bärande temat när SD:s partisekreterare Richard Jomshof höll tal på torget i Karlskrona i lördags. Det var sista dagen före valet.
Han talade inte om dagsaktuella politiska frågor utan bara om hotet från islamismen. Något udda inslag av en partisekreterare i en svensk valrörelse.
Publicerad 12 september 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard Jomshof leder idag landets andra största parti. I lördags pratade Richard Jomshof i Karlskrona om hotet från islamismen. Foto: Henrik Montgomery / TT
SD:s partiledare Jimmie Åkesson och partisekreterare Richard Jomshof leder idag landets andra största parti. I lördags pratade Richard Jomshof i Karlskrona om hotet från islamismen. Foto: Henrik Montgomery / TTFoto: Henrik Montgomery/TT

Efter hans allvarsmättade varningar till åhörarna fick jag ett kort samtal med Richard Jomshof. Vi känner varandra sedan tiden när han var kommunpolitiker i Karlskrona. Jag ville veta om han vill förbjuda religiösa friskolor, förbjuda vissa imamer eller stänga moskéer.

Partisekreterare Jomshof vill lägga ned muslimska friskolor. Mycket mer ville han inte säga. Tidigare har han betecknat islam som en ”avskyvärd religion”. Han tycker svenska politiker är alldeles för släpphänta i synen på islams utbredning i Sverige.

Annons

När jag frågar borgerliga politiker bland valstugorna om Jomshofs tal får jag undvikande svar. De vet inte hur de ska hantera SD som en framtida regeringspartner. Överideologin i borgerligheten är att få ett maktskifte till stånd.

Det räcker inte långt under en fyra år lång mandatperiod. Med SD i båten blir det bråkigt. Alla äldre väljare minns hur det gick med främlingsfientliga Ny Demokrati på 90-talet.

Landets muslimer får vara vaksamma om eller när SD hamnar i en ny högerregering. Vi ska alla vara vaksamma mot olika politiska och religiösa extremister. Vi ska också värna religionsfriheten. Den stora majoriteten muslimer är demokratiskt sinnade och fredliga människor. Religiösa fanatiker finns i alla religioner. Alla minns vi Knutby.

”Det var i vårt län herrarna lärde sig det politiska hantverket. Nu står de på tröskeln till att också lära sig hantverket för att bli ett regeringsdugligt parti. Moderaterna bistår med utbildningen.”
Hans Bülow

Än så länge står inte svenska sverigedemokrater och bränner koranen i utanförskapsområdena. Partiledningen har reformerat SD till att bli ett normalt parti. Det gäller att bli salongsfähigt efter en lång politisk ökenvandring.

Jag har själv följt Jomshofs och Åkessons resa genom fullmäktigeförsamlingar och landstingsförsamlingar i Blekinge. Det var i vårt län herrarna lärde sig det politiska hantverket. Nu står de på tröskeln till att också lära sig hantverket för att bli ett regeringsdugligt parti. Moderaterna bistår med utbildningen.

Att Liberalerna ska kunna acceptera SD i en borgerlig regering är svårt att se. Men dagens liberaler leds inte av Per Ahlmark. Han hade aldrig släppt in SD i värmen. Den eventuelle regeringsbildaren Ulf Kristersson (M) tvingas hålla både (L) och (SD) borta från regeringstaburetterna.

Den som tror att liberaler och sverigedemokrater tänker fungera som lojala stödpartier åt en M/KD-regering misstar sig. När jag mötte Richard Jomshof i lördags på stortorget i Karlskrona var han på ett soligt humör. Han kände medvinden i opinionen.

Som lärare torde hans våta dröm vara att bli utbildningsminister i en ny högerregering. Väljarna kan lugnt räkna med att SD-toppen vill göra avtryck i politiken. SD-politikerna tänker inte sitta still i båten. Nu börjar nationalismens spöke att gå genom maktens korridorer.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons