Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gå hem och läs historia

Liberalerna är ett plågat parti i inledningen av 2021. Nästa år är det val. Och fortfarande är det oklart vart partiet med sin nye partiledare Nyamko Sabuni är på väg.
Publicerad 4 januari 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Liberalernas partiledare  Nyamko Sabuni och förre partiledare Lars Leijonborg  vid riksmötets öppnande 2019. Idag är partiet vilset i regeringsfrågan. Foto: Henrik Montgomery
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni och förre partiledare Lars Leijonborg vid riksmötets öppnande 2019. Idag är partiet vilset i regeringsfrågan. Foto: Henrik MontgomeryFoto: Henrik Montgomery/TT

I veckoslutet publicerade Expressen en debattartikel med 120 okända liberaler i Sverige som vill ha en medlemsomröstning om partiet ska bryta samarbetet med rödgröna regeringen (Januariavtalet).

De 120 liberalerna uppmanar partiledningen att ta initiativ för en medlemsomröstning. Två av liberalerna är från Blekinge; Peter Sjöström, Karlshamn och Tommy Mårtensson, Ronneby. Jag känner inte till dem.

Annons

Av debattartikeln går det inte utläsa hur frågan ska ställas till partimedlemmarna. Men andemeningen är att partiet inte ska fortsätta samarbeta med regeringen under mandatperioden. Men det framgår inte hur brytningen ska gå till.

Denna diffusa hållning och att det saknas en ledande och känd liberal företrädare bland undertecknarna gör att utspelet försvann i mediebruset.

Nyhetsredaktionerna gjorde inga uppföljningar med partiledaren. När jag läser olika liberala tidningars ledarsidor på måndagen fanns debattartikeln inte omnämnd. Ointresset var kompakt.

Allting pekar på att debattartikeln med uppmaningen om en medlemsomröstning runnit ut i sanden. Att Nyamko Sabuni tidigare sagt att det inte finns någon vilja att fortsätta med ett uppdaterat Januariavtal räcker inte som besked för de 120 liberalerna. De fruktar att partiet åker ur riksdagen nästa år.

Dagens Nyheters ledarsida försvarar januarisamarbetet. Göteborgsposten analyserar den 2 januari Liberalernas splittring men säger på måndagseftermiddagen inget om de 120 liberalernas utspel.

Expressen som publicerade debattartikeln hade heller ingenting om utspelet på måndagseftermiddagen. BLT markerade på måndagen mot elitliberalismen i storstäderna.

På Liberalernas hemsida finns inga uppgifter på måndagen om förslaget om en medlemsomröstning. De 120 liberalerna stödjer sin partiledare och de är beredda att diskutera, men inte regeringssamarbeta, med Sverigedemokraterna. Det berättar Sveriges Radios ekoredaktion på söndagen.

Hur diskussionerna ska föras med Sverigedemokraterna är obegripligt. SD avskyr som bekant liberaler - inte minst vänsterliberaler. Till skillnad från Ebba Busch (KD) kommer inte Nyamko Sabuni (L) att äta köttbullar med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Det liberala partiet har en stolt i historia att förvalta när det gäller demokratins genombrott i Sverige för 100 år sedan. Det var liberaler och socialdemokrater som samarbetade mot den tidens höger för att införa allmän och lika rösträtt i vårt land. Den tidens höger var rädd för revolution och blickade mot Ryssland och Tyskland.

Att delar av Liberalerna idag hellre vill stödja en högerkonservativ regering uppbackad av ett nationalistiskt parti som SD är ytterst anmärkningsvärt. För att inte säga provocerande. Gå hem och läs historia alla 120 liberaler.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons