Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Alf Hjertström: Gästkrönika: Ändra gärna - men börja med skolan!

Det är roligt att titta på Lilla Aktuellt även när man är 90+, särskilt om man varit lärare och förälder. Nu har man valt ut den bästa läraren i åk 3-6 av drygt 7000 nominerade, så alla som dillar om många dåliga lärare kan dra några gamla fördomar över sej.
Alf Hjertström
Skolan • Publicerad 17 juni 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Det är i skolan det börjar!
Det är i skolan det börjar!Foto: Mats Holmertz

Valet föll på Joakim som är lärare i åk 5 i Hallstahammar. Eleverna säger att han ger trygghet, lugn stämning, sammanhållning, alla känner sej som en familj, att de kan prata med honom om både roliga och jobbiga saker, han ser och lyssnar till var och en, lärt oss att livet är orättvist och att man ska vara sej själv och inte bara jämföra sej med andra. Det jag kan se är att dessa kriterier oftast återkommer i omdömena. Det är frapperande hur mycket av den sociala förmågan som är utslagsgivande.

Jag började som folkskollärare 1954. Om man hade tur och var alert och engagerad kunde man då få följa en klass små ungar från klass 3 till pubertala åttor, bli bekant och kanske vän med deras familjer, följa med på skolresor och idrottsdagar, ha dom i alla ämnen utom kanske slöjd och uppmuntra dom i det dom kunde och hjälpa dom med det som dom behövde.

Annons

Oj, vad jag trivdes med jobbet. Jag har arbetat i parkleken, på sommarlovskolonier, varit scout-och ungdomsledare. Sådan praktik borde alla lärare ha. Efter 15 år blev jag ombedd att bli rektor, vilket jag senare ångrade och lärarjobbet saknar jag än i dag.

Skol- och betygssystemet har ändrats hur många gånger som helst. Till det bättre? Knappast! När man läst akademiska betyg för att bli ämneslärare träffar man sina elever bara några timmar i veckan.

Det framför allt struliga elever och såna med dåliga prognoser behöver är en ställföreträdande pappa och lärare, som begriper sej på ungar, under hela skoltiden och att de inte kastas från den ena läraren till en annan. Då lär de sej också de kunskaper som de behöver lättare av bara farten och får en naturlig motivation.

Jag blev alltid glad för att vikariera nån timme. Då lämnade jag läroboken och diskuterade aktuella, lokala eller existentiella frågor. Vilken respons! Sånt har lärare inte tid till i betygsjäktet!

Det ungdomar behöver är samtal och diskussioner ända ner i ettan, där jag diskuterat demokrati med gott resultat. De flestas omdöme, tanke- och känselförmåga är betydligt underskattade.

”Det ungdomar behöver är samtal och diskussioner ända ner i ettan, där jag diskuterat demokrati med gott resultat. De flestas omdöme, tanke- och känselförmåga är betydligt underskattade.”
Alf Hjertström

Ändra gärna på det mesta i Sveriges alla organisationer och myndigheter! Men börja med skolan för det är där vår framtid finns. Lärarens arbetsgivare måste se till att lärare stannar tills eleverna är redo att slussas ut i verkliga livet med bästa förutsättningar.

Ge lärarna deras värde åter!

Annons
Annons
Annons
Annons