Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jan G Andersson: Gästkrönika: Blåst på Almedalskonfekten

Den som bespetsat sig på att få litet klarare besked från de politiska ledarna i landet om vad de vill om de får regeringsmakten i höst blev minst sagt blåst på konfekten.
Jan G Andersson
Almedalen • Publicerad 8 juli 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Statsministern Magdalena Andersson, stärks i rollen som landsmoder av motståndarnas invektiv.
Statsministern Magdalena Andersson, stärks i rollen som landsmoder av motståndarnas invektiv.Foto: David Johansson

Belysande var att Jimmie Åkesson i sitt tal aldrig kom längre än, att han upprepade att ”vi vill göra allt vi kan för att lösa problemen” utan att ge sig in på några konkreta åtgärder.

Man kunde konstatera att Åkessonss idiotförklaringar av regeringens insatser var mer än vanligt onyanserade som att ”den gör allt för att förstöra landet”, men sin lägstanivå når han nog inte förrän i valrörelsens kulmen.

Annons

Kontrasten till Åkesson var Magdalena Andersson som avstod från alla invektiv om sina politiska motståndare och upplägget inför valet var att framstå som den självklara statsministerkandidaten i sin roll som landsmoder.

”Kontrasten till Åkesson var Magdalena Andersson som avstod från alla invektiv om sina politiska motståndare och upplägget inför valet var att framstå som den självklara statsministerkandidaten i sin roll som landsmoder.”
Jan G Andersson

Men några nya konkreta besked inför den ekonomiskt påfrestande höst och vinter som väntar var det inte. Ulf Kristersson kunde naturligtvis inte hålla samma stil som Magdalena utan förföll direkt till lumpna personliga invektiv som han borde hålla sig för god för.

Det enda konkreta löftet han gav var att skatternas sänkas trots påfrestningarna och de som då ska betala kalaset blir förstås de sjuka och arbetslösa.

För den besuttna och av högerpartierna omhuldade medel- och överklassen, som inte behöver frukta värre försakelser än att tvingas ställa in en av höstens golfresor till Florida, är vinterns mödor rätt överkomliga, men för den som redan idag tvingas vända på varenda slant ser med skräck fram emot vad som väntar.

Det är inte mycket till tröst som Ebba Busch erbjuder när hon pladdrar om ”villa,Volvo och vovve” och det var väl lika mycket ett grandiost bomskott som när hon härom året definierade klassamhället som att grannen byter till en mycket finare bil än din.

Folkpartiet hade ett konkret krav på 1 000 fler lärare i skolan, men det har knappast summa sprängkraft som de krav på ”eget rum på långvården” eller ”språkfest för invandrare” som gett liberalerna rejäla skjutsar i valrörelserna. Ett allmänt intryck av större oklarhet om regeringsalternativen blev kvar efter Almedalen 2022 både gäller högersidan, där liberaler inte vill ha med Sverigedemokrater att göra och vänstersidan, där både Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställde sina alternativa krav.

Men den allvarligaste frågan man kan ställa efter Almedalen 2022 är: Hur det kan komma sig att Säkerhetspolisen har så liten koll på kända högerextremistiska våldsbenägna personer att de får gå fritt på Visbys gator och gå till dödligt anfall?

Lever Säpo kvar i kommunistjaktens dazumal?

Jan G Andersson, fd chefred Östra Småland

Annons
Annons
Annons
Annons