Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästkrönika: Det danska guldets hacka heter kultur

Medan flitiga, hårt arbetande guldgrävare från Skåne och Småland har slagit ann en guldåder i urbergen i sin jakt efter det röda guldet, har blekingarna förpassats till stranden vid Mörrumsån för att söka sitt guld när vädret tillåter.
Blekinge • Publicerad 19 april 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Danskar, det finns något som heter Blekinge också!
Danskar, det finns något som heter Blekinge också!Foto: Mattias Mattisson

Turismen i Blekinge behöver kraftigt stöd från kommunerna för att inte hamna på efterkälken när det gäller att locka fler danska turister till regionen.

Medan Skåne och Västra Götaland har sett en ökning på 70 % av danska gästnätter under sommarmånaderna och småländska orter rapporterat om rekordmånga danska besökare under vintern, har Blekinge kämpat för att dra till sig samma uppmärksamhet.

Annons

Isaberg, en skidanläggning i nordvästra Småland, har sett en betydande ökning av danska skidåkare, och hela kommunen gynnas av deras besök genom ökade inköp och konsumtion.

Liknande möjligheter bör uppmuntras och utvecklas i Blekinge för att främja turismen och ekonomin i regionen.

Under januari och februari i år ökade danska gästnätter i Värmland, Dalarna och Jämtland med 30 % jämfört med föregående år, men siffrorna för Blekinge var oförändrat låga.

Det visar på outnyttjad potential för Blekinge att locka fler danska besökare året runt. Trots en viss positiv utveckling över tid backade Karlskrona med -1,6% under 2023 jämfört med året innan, medan Kalmar län lyckades boka mer än dubbelt så många danska gästnätter jämfört med Blekinge under högsäsongen 2023.

Den svaga svenska kronan har gjort det mer attraktivt för danskar att resa till Sverige. Vi i Blekinge har helt enkelt inte råd att inte dra nytta av denna trend.

”Den svaga svenska kronan har gjort det mer attraktivt för danskar att resa till Sverige. Vi i Blekinge har helt enkelt inte råd att inte dra nytta av denna trend.”
Simon Fuglsang

Thomas Jacobsson, chefsekonom på Visita, påpekar att det ökande intresset från danskar inte enbart beror på valutakursen, utan även på upptäckten av Sverige som resmål. Blekinge har inte råd att inte investera i sin marknadsföring och infrastruktur för att locka och behålla danska besökare och därigenom främja tillväxten inom turismsektorn.

Slut på fakta och statistik. Vi har helt enkelt missat att dra nytta av “danskjävlarna”. Men än är det inte försent. Trenden spås att hålla i sig. Här kommer en konkret lista med förslag för att underlätta och utveckla länets besöksnäring:

1. Satsningar på kulturen, Våra kulturentreprenörer har potential att kraftigt berika och bidra till Blekinges besöksnäring som med dess genuina miljöer med exempelvis konstrundor, festivaler, teatrar och evenemang har potential att bli ett kulturellt resmål i världsklass.

2. Utöka det riktade ekonomiska stödet till besöksnäringen i Blekinge (alltså utöver “CoTurism”),

3. Hjälp aktivt och uppsökande våra aktörer inom besöksnäringen att söka bidrag i fonder från exempelvis landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet och regional- och socialfondsprogrammet.

Annons

4. Anställ en länsgemensam kulturlots för att ge råd och stöd till kulturaktörer, festivaler, kreativa näringar, fastighetsutvecklare och fastighetsägare gällande frågor om etableringar och lokaler för kulturverk­samheter.­­

Ytterligare förslag inkluderar förlängning av säsongen för uteserveringar, skapa fler temporära restaurangområden, inventera och hyra ut lokaler billigt till konstnärliga “pop ups”/studios samt se över lokala ordningsstadgor i dialog med kultur och besöksnäring.

Visit Blekinge och andra turismorganisationer i länet gör redan ett bra jobb, men det finns mer att göra för att sätta Blekinge på kartan. Blekinge har turismpotential året runt och politiken behöver göra sitt för att locka fler besökare till regionen. Hvad er du bange for?

Annons
Annons
Annons
Annons