Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jan G Andersson: Gästkrönika: Det tog 2 dagar

Det tog det liberala ledargarnityret två dagar efter valet att devalvera sitt löfte att inte släpp in några Sverigedemokrater i den, som de sade, ”liberala borgerliga regeringen" till att slå vakt om de departement som bevarar de liberala värdena.
Jan G Andersson
Regeringsfrågan • Publicerad 14 september 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Tage Erlander samtalar med en taktisk variant av högern - folkpartiets ledare Bertil Ohlin inför en en debatt i Vasaparken 1954.
Tage Erlander samtalar med en taktisk variant av högern - folkpartiets ledare Bertil Ohlin inför en en debatt i Vasaparken 1954.Foto: SvD/TT

Därmed bekräftas Tage Erlanders gamla analys att folkpartiet är bara en taktisk variant av högern.

Man kan undra hur de väljare som trodde på de liberala försäkringarna att man dragit upp kategoriskt röda linjer mot Sverigedemokrater i regeringen känner det. Motståndet är i klass med det danska motståndet mot den tyska ockupationen 9 april 1940. Man gav upp före lunch.

Annons

Det återstår inte heller särskilt mycket av den konservativa tanken på att Moderaterna och Kristdemokraterna ensamma ska bilda regering efter valförlusterna. Inte ens i de trosvissaste moderatkretsarna verkar den tanken finnas kvar. Det är allt ljus på Åkessons gäng och det är ingen höjd på aptiten för att kunna roffa åt sig av valrovet.

Talmansposten fikar man efter och det är den ökände herr Söder man för fram. Ska mannen som har sagt att judar och samer inte är riktiga svenskar ikläda landets näst högsta post efter kungen?

Sverigedemokraterna kan ändå välja att stå utanför regeringen av ett skäl nämligen att erfarenheten har visat om ett missnöjesparti som på kort tid visat sig nå stora väljarframgångar mycket snabbt kan förlora dem när man blir som de partier man attackerat och sätter sig vid makten.

Hela den myt man byggt upp om att man kan åstadkomma något annorlunda krossas och de väljare som ställt så stora förhoppningar till något annat blir grymt besvikna.

Så gick det för sannfinländarna som satte sig i en regering och så gick det för dansk folkparti när man blev en del av det parlamentariska underlaget som stödparti. Sverigedemokraterna kommer inför denna historiebeskrivning att hävda att man är annorlunda, att man byggt sitt parti från grunden och har en stabilare organisation, men fyrdubblar man på 12 år sitt parti och plötsligt ska stå för alla sina löften till de missnöjda som sitter ute i den svenska periferin, där den allt snabbare strukturomvandlingen slagit sönder de små samhällen som förr kunde ge en hyfsad tillvaro, men som nu övergivits.

Det är slående att i tillväxtens Sverige är de Sverigedemokratiska framgångarna mycket måttfulla och där har Socialdemokraterna kompenserat mer än de tappat i glesbygderna.

”Men det borgerliga föraktet för Socialdemokratin är så stort att man tar hjälp av ett nationalistiskt missnöjesparti, som gång på gång avslöjas innehålla rasister med kryptonazistiska böjelser som man riskera allt bli uppätna av.”
Jan G Andersson

Men det borgerliga föraktet för Socialdemokratin är så stort att man tar hjälp av ett nationalistiskt missnöjesparti, som gång på gång avslöjas innehålla rasister med kryptonazistiska böjelser som man riskera allt bli uppätna av.

Jan G Andersson, f d chefredaktör Östra Småland

Annons
Annons
Annons
Annons