Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Tamam Abou Hamidan: Gästkrönika: Håller vi på att förlora vår civilisation och mänsklighet?

Vad är det som verkligen definierar vår civilisation? När antropologen Margaret Mead tillfrågades om det första tecknet på civilisation, pekade hon inte på verktyg eller artefakter utan på ett läkt lårben.
Tamam Abou Hamidan
Gaza • Publicerad 15 maj 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Tamam Abou Hamidan, socialdemokrat, ordförande utbildningsnämnden Olofström skriver gästkrönika i Sydöstran.
Tamam Abou Hamidan, socialdemokrat, ordförande utbildningsnämnden Olofström skriver gästkrönika i Sydöstran.Foto: Gunnel Persson

Detta tecken visar att någon stannade för att vårda en annan person som inte kunde överleva på egen hand. Det är där, enligt Mead, civilisationen börjar.

Efter 221 dagars krig och över 35,000 förlorade liv, kämpar jag med att förstå hur världen kan stå passiv medan tragedier utspelar sig framför oss. Vi har en moralisk skyldighet att hävda att alla människors liv är lika värda och att skydda civila överallt.

Annons

Ändå har kriget i Gaza visat oss en annan verklighet, där barn dör av svält eller i bombanfall medan världen ser på.

Min nästan tolvåriga dotter frågade varför ingen skyddar barnen i Gaza. Jag stod utan svar.

Vad ska vi säga till våra barn? Att världen styrs av maktens korridorer? Att din etnicitet och hudfärg bestämmer ditt värde? Eller att mänskliga rättigheter endast tillämpas selektivt?

”Min nästan tolvåriga dotter frågade varför ingen skyddar barnen i Gaza. Jag stod utan svar. Vad ska vi säga till våra barn? Att världen styrs av maktens korridorer? Att din etnicitet och hudfärg bestämmer ditt värde? Eller att mänskliga rättigheter endast tillämpas selektivt?”
Tamam Abou Hamidan

Det är vår plikt att höja våra röster för fred och att aktivt arbeta för att skydda de oskyldiga. Vi måste stå på rätt sida av historien och mänskligheten, engagera oss och inte blunda för vad som sker. Om vi misslyckas med detta, förlorar vi mer än bara vår civilisation, vi förlorar vår mänsklighet. Folket i Gaza förlorar sina liv, och vi riskerar att förlora vår medmänsklighet.

Margaret Mead påminde oss om att civilisationens rötter är djupt förankrade i hur vi tar hand om varandra. Låt oss inte glömma detta när vi bevittnar andras lidande. Låt oss leva upp till civilisationens sanna mått – att hjälpa dem som behöver oss mest.

Det är dags att agera, inte bara titta på. Bry dig. Ta ställning. Välj att stå på mänsklighetens sida för det är den enda sidan av historien vi bör sträva efter att vara på.

Tamam Abou Hamidan

Annons
Annons
Annons
Annons