Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Debatt: Kristerssons falska matematik

Sveriges siffror gällande sysselsättnings- och självförsörjningsgrad är mycket höga. Nivåerna i socialförsäkringssystemet är det däremot inte.
Fakta • Publicerad 8 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under Statsministermötet i SVT.
Statsminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) under Statsministermötet i SVT.Foto: Christine Olsson/TT

Sverige har 13 % socialt försörjda (helårsekvivalenter) - 790 000 människor (SCB), arbetslösa och sjukskrivna, människor med försörjningsstöd och etableringsersättning. Antalet socialt försörjda har nedgått kraftigt och stadigt sedan början av 1990-talet. Vi får gå ända till 1990 för att hitta en lägre siffra och då var vi två miljoner färre (SCB). År 2020 var första året på mer än ett decennium som sysselsättningsgraden minskade men likväl låg Sverige högst i EU (68 %) i åldersspannet 20 – 64 år (ekonomifakta.se). Enligt Svenskt Näringsliv är självförsörjningsgraden hela 75 % (2021).

Under samma tidsperiod (1990 – 2020) har inflationen gröpt ur försörjningsstödet med 30%, och gällande ersättningsnivåerna generellt ligger Sverige sedan 2010 under genomsnittet i OECD.

Annons

Men moderaterna ser bara tärande och anser att all bidragshjälp är socialistiska och dyra samt destruktiva. Hade vi inte haft statligt stöd till arbetslösa och företagare hade vi dock sett helt andra siffror såväl under som efter pandemin.

”Då Kristersson envisas (Statsministermötet, SVT, 7 sep) med de '700 000 utlandsfödda utan egen försörjning', gör han det fullt medveten om sin lögnaktiga definition framtagen för i sitt syfte.”
Peter Östling

Då Kristersson envisas (Statsministermötet, SVT, 7 sep) med de ”700 000 utlandsfödda utan egen försörjning”, gör han det fullt medveten om sin lögnaktiga definition framtagen för i sitt syfte.

Han undviker att antalet inrikes födda som kan klassificeras på samma sätt är lika stor. Siffran innehåller 150 – 200 000 studerande, sjuka och andra som helt enkelt inte är egenförsörjande även om de varit födda i Sverige. 65 000 av dem bor inte ens längre i Sverige (SCB, 2020). 250 000 till av Kristerssons 700 000 särskilt tärande är lönearbetare, men de når inte upp till Ulfs cyniska definition på självförsörjande. De tjänar för lite. Det gör deltidsarbetande och timavlönade kvinnor i vården.

Vidare har en halv miljon kvinnor garantipension och kommer inte ens nära högerns medborgarkrav. Vilket tåg ska moderaterna sätta dom på?

Likväl vill moderaterna sänka nivåerna för att lönerna är för höga! Oavsett att Kristerssons tärande då ökar och oavsett att vi har hyperinflation och hotande massarbetslöshet.

Sverige har problem med försörjningsbörda och arbetslöshet, en arbetslöshet som är särskilt hög bland lågutbildade utrikes födda. Men lösningen börjar inte med att beskriva situationen gravt felaktigt och peka på grupper av utsatta. Det var inte länge sedan SD var ensamma om den strategin.

Ekonomiskt bistånd och A-kassor tillkom på 1930-talet, barnbidrag 1948, allmän sjukförsäkring 1955, ATP 1960, fyra veckors semester 1963, 1965 infördes studiestödssystemet, föräldraförsäkringen 1974. Alltsammans och mycket mer tillkommit under S-regeringarna Hansson, Erlander och Palme.

Skattefinansieringen har betalat sig med topplaceringar gällande medellivslängd, levnadsstandard och ständiga topp-tio-placeringar i välståndsligan sedan 50 år tillbaka (Ekonomifakta), snarare än ”fördärvat landet” som högern anser.

Det är socialdemokratisk matematik!

Peter Östling

Peter Östling
Annons
Annons
Annons
Annons