Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Linn Svansbo: Gästkrönika: Moderaterna vurmar för miljardärerna

Det är två veckor till val i Sverige och utspelen haglar.
Linn Svansbo
Sverige • Publicerad 19 augusti 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
I vilken galax är sänkt a-kassa sund ekonomisk politik?
I vilken galax är sänkt a-kassa sund ekonomisk politik?Foto: Henrik Montgomery/TT

Tack och lov tycks alla vara överens om att det gemensamma i Sverige - sjukvården, skolan, polisen, äldreomsorgen och försvaret - behöver satsningar. Valet handlar alltså inte nödvändigtvis om problembilden. Det handlar om vem eller vilka som ska pröjsa.

Ulf Kristersson meddelade i Dagens Nyheter i veckan att han vill satsa mer pengar på försvaret. Och trots att människan aspirerar på statsministerposten i ett land som snart leder ligan som lågskatteland för de allra rikaste, meddelar han att det är de arbetslösa som ska betala för satsningarna. Han tänker ta från A-kassan för att rusta upp försvaret.

Annons

Sverige har fått 432 nya dollarmiljardärer sedan 2010. Vi har nu fler dollarmiljardärer per invånare än Schweiz och USA. Samtidigt gormar moderaterna om att sossarna går till val på att höja skatten för vanligt folk. Det är lögn och förbannad dikt, och det vet moderaterna.

”Sverige har fått 432 nya dollarmiljardärer sedan 2010. Vi har nu fler dollarmiljardärer per invånare än Schweiz och USA. Samtidigt gormar moderaterna om att sossarna går till val på att höja skatten för vanligt folk. Det är lögn och förbannad dikt, och det vet moderaterna. ”
Linn Svansbo

Och här går en viktig skiljelinje mellan vänster och höger i svensk politik. Enligt högerns logik skapas arbete och välstånd genom politiska morötter för rika, och politiska piskor för resten. Satsningar på försvaret ska finansieras av den ekonomiska bestraffningen av arbetslösa och sjukskrivna, under förljugna budskap om att den arbetslösa skor sig på dig har ett jobb.

Samtidigt sitter fler och fler vid sin helikopterplatta på sjötomten och räknar sina nästan helt obeskattade pengar.

De senaste decennierna har svenska regeringar slopat varenda skatt som finns för de som redan har allra mest. Det finns alltså gott om pengar till Ulf Kristerssons försvarsupprustning - och de välfärdssatsningar som Sverige behöver. Men det är knappast bland de arbetslösa pengarna finns. Ändå är det de som ska betala i Moderaternas Sverige.

Utöver det faktum att detta är djupt orättvis ekonomisk politik, är det också djupt korkad politik. Särskilt nu. Sverige står inför en lågkonjunktur och fler riskerar att bli arbetslösa. Det, i sig, sänker efterfrågan i ekonomin ytterligare. De redan låga ersättningarna blir värda mindre i matbutiken för varje dag som går, och om arbetslösheten ökar är det fler som är beroende av dem.

Med Kristerssons ännu lägre A-kassa räcker pengarna alltså till än färre ägg eller Bregott-paket. I vilken galax är det en sund ekonomisk politik?

Även en moderat partiledare som vurmar för miljardärer och tycks hata fattiga borde fatta det.

Annons
Annons
Annons
Annons