Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästkrönika: När det starka blir det svaga

Marken skakar under Boris Johnson. Sannolikheten att han tvingas avgå ökar för varje nytt avslöjande om festandet. Allt fler konstaterar: en sådan oseriös och regelbrytande premiärminister går inte att ha kvar.
Publicerad 14 februari 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Torbjörn Fälldin. Eftertänksam eller velig?
Torbjörn Fälldin. Eftertänksam eller velig?Foto: Scanpix

Men vänta nu! Var det inte just det mindre seriösa som gjorde Boris Johnson stor och folkkär? Slängig, tar lätt på konventioner. Tveksam ibland, men aldrig tråkig.

England har fått precis den slags politiker som människorna med överväldigande majoritet röstade för. Hur kan det komma sig, att just dessa egenskaper nu kan förorsaka hans fall?

Annons

Svaret är: just därför. Det dödligaste hotet en politiker kan utsättas för är när de starkaste sidorna – de som givit politikern sin vinnarprofil – vänds emot hen. Vår egen politiska historia ger exempel.

Ta Olof Palme. Snabbtänkt och kanske den störste retorikern som svensk politik haft i modern tid. Men när han mötte den långsammare Torbjörn Fälldin vändes styrkan till sin motsats. Palme blev för överlägsen och sympatierna hamnade hos centerledaren, som sen gick vidare och vann valet.

Så Torbjörn Fälldin, snart därefter. Känd för att vara eftertänksam, inte som någon som förivrade sig. Strax tolkades denna styrka om: han utmålades som velig och hummande. Oförmögen till snabba beslut och ge klara besked.

Eller ta Bengt Westberg, som tredubblade sitt partis storlek i slutfasen av valkampanjen. Styrkan var sakligheten. När andra svängde sig, ansågs Westerberg ge raka besked. Efter en tid utmålades detta som en svaghet. Han beskrevs som en besser-wisser.

Reinfeldt, ett tredje exempel. Framgången berodde på att han lyckades slipa av Moderaternas kantigheter och stå för det som kallas ”medkännande konservatism”. Det gick inte längre att utmåla Moderaterna som ett högerspöke. Reinfeldt stod för detta också som person – ”öppna era hjärtan”.

Medkänsla och mjukhet kan av kritiker beskrivas som godtrogenhet och naivitet. Och det är det eftermäle som en del vill ge Reinfeldt.

”Vad ska en politiker göra när den främsta styrkan plötsligt omvandlas till en svaghet? Sanningen är att det inte finns så mycket. Att ligga lågt med sina sämre sidor går an, men tona ned det som förr var styrkan?”
Lennart Nordfors

Vad ska en politiker göra när den främsta styrkan plötsligt omvandlas till en svaghet? Sanningen är att det inte finns så mycket. Att ligga lågt med sina sämre sidor går an, men tona ned det som förr var styrkan?

Det kommer att drabba fler politiker, antingen genom egen försorg (som i fallet Johnson) eller genom att omständigheterna ändras. Hur ståndaktighet kan ses som halsstarrighet. Hur den som är arg och engagerad kan ses som grälsjuk. Hur öppenhet blir hållningslöshet.

Så uppmärksamma: vill ni veta vad som kommer att försvaga en politiker, studera hens starka sidor.

Lennart Nordfors, doktor i statsvetenskap och fd biträdande partisekreterare folkpartiet (Liberalerna)

Annons
Annons
Annons
Annons