Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Robert Björkenwall: Gästkrönika: Om franska valet

Franska parlamentsvalets andra och avgörande valomgång gick bättre än väntat för såväl vänstern som Emmanuel Macrons mittenparti. Extremhögern Nationell samling blev bara tredje störst i nya nationalförsamlingen. Så klart bättre resultat än vad olika opinionsmätningar förutspått...
Robert Björkenwall
Val i Frankrike • Publicerad måndag 18:45
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Kan Raphaël Glucksmann bli Frankrikes nästa premiärminister?
Kan Raphaël Glucksmann bli Frankrikes nästa premiärminister?Foto: Michel Euler

Folkfronten och Macrons mittenkonstellation får nu tillsammans mellan 56 och 62 procent av parlamentsplatserna. Högerextrema Nationell samling går framåt men får ingen majoritet, de får endast 23-26 procent av parlamentsplatserna.

”Valet innebär en framgång både för socialistpartiet som fördubblar sina antal platser i parlamentet och för de gröna ekologisterna som får en kraftig ökning.”
Robert Björkenwall

Varken Folkfronten eller Macrons Ensemble har tillräckligt med parlamentariker för att bilda egen majoritet. En majoritet kan bara bildas genom samarbete över block- och partigränser.

Annons

Valet innebär en framgång både för socialistpartiet som fördubblar sina antal platser i parlamentet och för de gröna ekologisterna som får en kraftig ökning. ”Det okuvliga Frankrike” - Jean-Luc Mélenchons parti noterar en liten minskning.

Internt inom Folkfronten innebär det att Socialistpartiet nu blir jämnstort med Mélenchons vänsterparti. Det är nog inte någon djärv gissning att Folkfrontens partier kommer att hamna på olika slutsatser när det gäller viljan att utgöra regeringsunderlag ihop med Macrons Ensemble.

Socialistpartiets Raphaël Glucksmann kan nu troligen få frågan att bli ny premiärminister, eller någon annan. Troligen inte Gabriel Attal (”mini-Macron”) som varit det men nu avgått efter valet.

En spännande regeringsombildning stundar i Frankrike!

Annons
Annons
Annons
Annons