Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästkrönika: Rådighet och demokratisk kontroll

Mikael Odenberg, f.d. försvarsminister och tidigare generaldirektör för Svenska Kraftnät 2008 - 2017 ligger bakom de fyra elområdena.
Marknaden • Publicerad 23 september 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Mer egenansvar för medlemsländerna och bättre resultat för invånarna,  säger Europeiska kommissionens president Ursula von der Leyen om energikrisen..
Mer egenansvar för medlemsländerna och bättre resultat för invånarna, säger Europeiska kommissionens president Ursula von der Leyen om energikrisen..Foto: Christian Hartmann

Han trodde marknadskrafterna skulle se till att man började producera mer el i Sydsverige. Istället har det kommunala vetot hittills förhindrat havsbaserad vindkraft som är det snabbaste och billigaste sättet för mer el.

Småpratade med honom när hans storasyster, förra lundabiskopen Christina Odenberg firade försenad födelsedag. Hur såg han på de senaste decenniernas utförsäljning av det gemensamma till marknaden?

Annons

Jag har tidigare i en krönika ifrågasatt att staten, eller statliga verk, tjänar pengar på sina medborgare. Nu vet vi att privata norskägda havskabeln Baltic Cable ger stora intäkter. Åt Norge. Svenska Kraftverk åt Sverige.

Den nyreglering som överlät all makt åt marknaden har alltså inte visat sig problemfri utan lett till att människor förlorar tilliten till myndigheter och politiken och krattat manegen för högerpopulism. Inom EU har de flesta länder enhetliga elområden eller högst två, något vi sällan hör om i nyheterna.

Dagen före valet får Odenberg frågan i Rapport om det är rimligt att Svenska Kraftnät ska kunna göra enorma vinster på elexport samtidigt som svenska konsumenter dignar under de höga elpriserna. Nu låter Mikael Odenberg annorlunda och talar om att politiken behöver ”ha rådighet” över systemet.

Precis de ord som Lommas kommunalråd Robert Wenglén (M) använder när han tar tillbaka äldrevården i kommunal regi, sedan den privata uppvisat grava missförhållanden. Socialdemokraterna talar om att återta den demokratiska kontrollen över skola och vård.

Egentligen menar de samma sak. Marknad kan vara bra till mycket. Men när det gäller krishantering och fördelningsfrågor så är marknadslogiken otillräcklig.

I sitt tal till Europarlamentet 14 september talade Ursula von der Leyen om social marknadsekonomi som vägen framåt. Alla behöver spara el. Men stater måste kunna återta kontrollen för att stötta sina medborgare. ”Mer egenansvar för medlemsländerna. Och bättre resultat för invånarna.”

Hon föreslår inkomsttak för elproducenter med låga produktionskostnader. Vinsterna behöver fördelas till dem som behöver dem bäst.

Efter valet kan det bli EU som visar vägen och inför demokratisk kontroll eller rådighet över viktiga samhällsfunktioner. För det är dags att visa rådighet! Få politiken att nyktra till efter nyliberalismens baksmälla.

Elisabeth Gerle, författare och professor emerita

Annons
Annons
Annons
Annons