Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Jan G Andersson: Gästkrönika: Rödklädda valarbetare tungan på vågen?

Den till synes stabila ledning som de rödgröna etablerat har sist valveckan förbytts till ett likaläge mellan regeringsalternativen som kan gå hur som helst.
Jan G Andersson
Sverige • Publicerad 5 september 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Är det rödklädda valarbetare som blir tungan på vågen i valet 2022? Här ett gäng socialdemokrater från Sölvesborg på väg ut på fältet.
Är det rödklädda valarbetare som blir tungan på vågen i valet 2022? Här ett gäng socialdemokrater från Sölvesborg på väg ut på fältet.Foto: Stig-Björn Ljunggren

I den ena opinionsmätningen leder de rödgröna. I den andra är de blåbruna störst. Men det är sista veckan som det hela avgörs, då var tredje väljare bestämmer sig.

Vad är det som till slut avgör var de flesta sympatierna hamnar?

Annons

Det sannolika är att det är den allmänna uppfattningen om partiernas förmåga att framgångsrikt hantera de samhällsproblem dom vi står mitt i eller som väntar oss som är det som till slut avgör.

Det borde starkt tala föra att Magdalena Andersson får en klar övervikt som regeringsbildare jämfört med Ulf Kristersson som framstått som en person som man inte kan lita på och t o m i partiets huvudorgan Svenska Dagbladet utpekats som partiets enda problem.

Men Socialdemokraternas valrörelse har inte gått som tåget och valmaskinen har stått och hackat.

Socialdemokraterna har inte uppträtt med den stabilitet och pondus som man förknippar partiet med. Att byta fot mitt i valrörelsen och plötsligt anslutas till oppositionens kärnkraftsvänliga hållning från den mer skeptiska linjen inger inget större förtroende. Den offensiv mot privatskolegeschäftet som skulle bli valrörelsens stora slagnummer i valrörelsen försvann på något märkligt sätt.

Den mest profilerade satsningen var att marknadsförs Magdalena Andersson som en över partikäbblandet upphöjd presidentlik figur, men allt eftersom valrörelsen gick blev hennes budskap mest upprepningar och lät mest som de deklarationer han gjorde när hon tillträdde.

Man måste nog konstatera att hon lyfte aldrig i valrörelsen. Och på slutet såg hon mer än lovligt sliten ut.

Den av fackministrarna som förekom mest var finansminister Damberg beroende på att valrörelsen mest kom att hamna i det ekonomiska häradet genom de galopperande elpriserna och de värsta prisstegringarna på 30 år.

Damberg framtonar som en ambitiös problemlösare, men han har knappast vuxit till ett frustande vallokomotiv som avfärdat oppositionens gläfsande med auktoritet och sarkasm. Det saknades stake i den Socialdemokratiska valrörelsen, men man får hoppas att det ändå räcker till på söndag.

”De rödklädda valarbetarna som påmint om ungdomsklubbister i brukssamhällets trivselgäng när de knackat runt i stugorna. - har de nått andra än de redan övertygade socialdemokraterna kan de bli tungan på vågen.”
Jan G Andersson

De rödklädda valarbetarna som påmint om ungdomsklubbister i brukssamhällets trivselgäng när de knackat runt i stugorna. - har de nått andra än de redan övertygade socialdemokraterna kan de bli tungan på vågen.

Jan G Andersson, fd chefredaktör Östra Småland

Annons
Annons
Annons
Annons