Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Lina Stenberg: Gästkrönika: Tack Moula för kängan om klasspolitik

Röda ledarsidor skriver för lite om arbetarna och deras verklighet. De är klassblinda och dricker hellre rosévin. Denna raljanta provokation lanserades av Tiden Magasins chefredaktör Payam Moula på Expressen lagom till industrisemestern.
Lina Stenberg
Socialdemokraterna • Publicerad 8 juli 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
För Lina Stenberg är det självklart en klassanalys ska vara närvarande hela tiden.
För Lina Stenberg är det självklart en klassanalys ska vara närvarande hela tiden.Foto: Privat

Jag är en av de som välkomnar Moulas utspel, i alla fall när jag hoppar över de mest uppenbart retiga personpåhoppen. För visst borde det vara självklart med en klassanalys i all socialdemokratisk idédebatt? Visst bör vi kräva bättring här?

Och detta gäller inte bara i debatten, bör tilläggas. Detta gäller faktiskt särskilt inom själva politiken. För visst borde alla S-reformförslag utgå ifrån arbetarepartiets DNA?

Annons

En början är att inte bara killgissa sig till vad arbetare tycker är viktigt. För det är ju så klart inte bara en enskild fråga som samlar alla Sveriges arbetare – de 54 procent av svenskarna som förvärvsarbetar, enligt SCB:s definition.

I SVT:s Valu svarar ett representativt urval av väljare på vilka politiska frågor som är viktigast för dem. I riksdagsvalet 2022 var ”sjukvården” överst, följt av ”skola och utbildning” och därefter ”lag och ordning”. I EU-valet i juni var topp tre i stället ”freden i Europa”, ”demokratin” och ”klimatet”.

”En början är att inte bara killgissa sig till vad arbetare tycker är viktigt. För det är ju så klart inte bara en enskild fråga som samlar alla Sveriges arbetare.”
Lina Stenberg

Frågar man invånarna i de segregerade förorterna är prioriteringarna delvis annorlunda. Här är synen på samhällsförändring mer positiv än i landet i stort, särskilt bland de yngre och de utlandsfödda. Här är ”lag och ordning” viktigast, liksom ”jobb” och ”integration”.

Om man menar allvar med att ha ett klassperspektiv i både debatt och politik, då måste vi börja i verkligheten. I komplexiteten i människors liv, i att det är en lång rad frågor som är viktiga som varken kan förenklas eller fördummas. Det handlar om att ha respekt, om att inte kidnappa arbetarkollektivet för att i klasskampens sak driva egna sakfrågor, liksom om att faktiskt göra Sverige mer jämlikt.

Nej, om vi lägger tjafset på ledarsidorna åt sidan, så är det precis som Daniel Swedin skrev i sin replik till Moula. Det är Socialdemokraterna som på allvar måste bli bättre på att ha ett klassperspektiv – på riktigt. De kan inte bara hänvisa till facklig-politisk samverkan på central nivå och sedan hoppas att arbetarväljarna i förorterna fortsätter att rösta rött.

Så låt oss gå samman, vi som sysslar med idédebatt och kräva bättring av Socialdemokraterna och arbetarrörelsens organisationer. Låt oss driva på för ett självklart klassperspektiv där arbetarna återigen blir kärnan i framtidens S-politik.

Tack Moula, för årets kanske viktigaste känga, även om den slog aningen snett.

Annons
Annons
Annons
Annons