Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästkrönika: Tänk om man fick vara med från början

Så gick då hela ”kulturtorgsfrågan” i kras. Fyra kommunala politiker ställde trötta upp i en sorgsen presskonferens och talade om att ”vi startar om med ett blankt papper”. Det var väl sammantaget bra för alla parter!
Karlskrona • Publicerad 7 februari 2024 • Uppdaterad 7 februari 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Jag anmäler mig frivilligt och billig att hjälpa Karlskrona att få ett kulturhus, skriver Ulf Fembro.
Jag anmäler mig frivilligt och billig att hjälpa Karlskrona att få ett kulturhus, skriver Ulf Fembro.Foto: Fredrik Swensson

Men det blanka papperet skulle inte behöva vara tomt! Det finns grundliga beskrivningar gjorda av kommunens tjänstepersoner som är insatta i vad som behövs!

Men det som är sorgligt med Karlskrona - och undertecknad har lång erfarenhet av detta - den ledande politiken, oavsett parti - har inte haft intresse av att sätta sig in i hur kulturlivet fungerar i Karlskrona, vad en kulturell mötesplats är eller hur det skulle kunna fungera. Eller haft intresse av att göra en omvärldsanalys - hur ser välfungerande kulturhus ut?

Annons

Istället upplever många av oss verksamma att det funnits andra intentioner - exempelvis att bygga monument - sticka ut på ett positivt sätt i rikspress.

Men den sorgliga lilla kopia av elb-filharmonin i Hamburg som under lång tid presenterades var ju ett sorgligt exempel på en omöjlig och dyr mötesplats, och dessutom en absurd arkitektur i förhållande till den vackra och unik miljö som världsarvets torg i Karlskrona utgör.

Men när denna idé lyckosamt nog las ner - så kommer den bisarra idén om att göra vattenborgen till en mötesplats - köpa den för stora pengar, dela upp biblioteket, och tro att det skulle kunna gå att bygga om nuvarande bibliotek för en summa som var mindre än summan för att köpa vattenborgen inklusive dess renovering.

Alltså hur okunniga får kommunalråd vara?

”Alltså hur okunniga får kommunalråd vara?”
Ulf Fembro

I själva verket finns det massor av exempel på lyckade kulturhus mitt inne i stan - lysande exempel är Kulturhuset i Luleå, Sara kulturhus i Skellefteå, Stadsbiblioteket i Halmstad (min egen stad sedan 13 år).

Men Karlskrona har andra förutsättningar. Jag förstår inte hur politiken inte vill förstå sin egen stad. Man har en fantastisk musikkår, två riktigt bra muséer. Det är inte en stad där det finns förutsättningar att vara verksam som professionell, men det delar man med många andra kommuner. Men det finns gott om människor som kämpar på.

Om man nu ska starta om med ett ”blankt papper” - tänk om man finge vara med på ett hörn, jag anmäler mig frivilligt och billigt. Tillsammans med mina kamrater i UDG byggde vi en teater för 40 år sedan i hattfabriken - efter det har jag byggt teater i Gävle, i Tornedalen och varit med om att bygga ett lyckat kulturhus i Halmstad.

Dessutom har jag med mina teatrar spelat i teatrar och kulturhus i hela Sverige och i många andra länder i världen. Aldrig har jag sett ett så kapitalt misslyckande som de försök till kulturhus som de som gjorts i Karlskrona under snart tio års tid! Sorgligt och dåligt!

Ulf Fembro, regissör

Annons
Annons
Annons
Annons