Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Robert Björkenwall: Gästkrönika: Väntad jordskredsseger för brittiska Labour

Efter 14 år i opposition blev det nu en jordskredsseger för brittiska Labour och Keir Starmer tar nu över som premiärminister.
Robert Björkenwall
Val i Storbritannien • Publicerad 5 juli 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Keir Starmer, Labour, är ny premiärminister!
Keir Starmer, Labour, är ny premiärminister!Foto: Vadim Ghirda

Väntat. Men likväl en stor lättnad.

Ty nu får Storbritannien en bättre regering. Labour vann stort och har nu sina, minst 411 mandat i parlamentet. Keir Starmer blir ny premiärminister och Toryledaren Rishi Sunak avgår.

Annons

Särskilt bra med Labours framgång i Skottland och Wales som bidrog stort till Labours seger, liksom återtagna mandat i norra England.

”Samtidigt är det ett tragiskt, men också förväntat slut för det konservativa Tories med ett förödmjukande nederlag efter fem helt odugliga partiledare och kanske till slut samtidigt bara 4 platser för högerpopulistiska Nigel Farages Reform party.”
Robert Björkenwall

Tories behåller bara Dumfries & Galloway i Skottland, när bara två valkretsar återstår att räkna i hela Storbritannien. Just utfallet i Wales och Skottland (med rekordtapp för skotska nationalistpartiet SNP) är en starkt bidragande faktor till Labour storseger brittiska valet med nu minst 411 mandat i parlamentet.

Samtidigt är det ett tragiskt, men också förväntat slut för det konservativa Tories med ett förödmjukande nederlag efter fem helt odugliga partiledare och kanske till slut samtidigt bara 4 platser för högerpopulistiska Nigel Farages Reform party. Libdem däremot har gjort en stark om come back och nu ta många Torymandat.

Brexit har förstört Tories och landets ekonomi och Labour med Keir Starmer har nu som högsta prioritet att göra en omsvängning. Back to growth and welfare basics; åter till tillväxt och välfärdspolitik, ökas sysselsättning, bra inkomstutveckling, en ny syn på bostadspolitik och sjukvård samt skatter som upplevs som rättvisa men effektiva.

Sedan får Keir Starmer och andra stå ut med att tidigare Labourledaren Jeremy Corbyn (klarade sitt mandat) mest kommer att missnöje stå och kraxa från en hörna i underhuset.

Det viktiga nu blir att att nya Labourstyret ser till att många fler britter går till jobb som ger dem en inkomst som de kan leva på. Men också att fler kan få ett tryggt boende de har råd med och en sjukvård som inte beror på plånbokens storlek.

Kanske en lite tråkigt grå vision men ett bättre alternativ till att stå hemlös och arbetslös i regnet och sjunga Internationalen eller Rule Britannia.

Annons
Annons
Annons
Annons