Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästkrönika: Varning för den iranska regimens grymhet

Den iranska regimens förtryckande grepp över sina medborgare och utländska medborgare måste ständigt uppmärksammas. Låt oss tala om den svenska diplomaten Johan Floderus den iranske dissidenten och rapparen Toomaj Salehi.
Gästkrönika • Publicerad tisdag 14:22 • Uppdaterad onsdag 15:13
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Både Johan Floderus och Toomaj Salehi står inför de skrämmande utsikterna att dömas till döden. Deras öden visar en enda sak för oss: Den islamistiska regimens obarmhärtiga grymhet.

Johan Floderus är fånge i ett politiskt nät. Hans plåga började i april 2022 när han greps under en semester i Iran. Anklagad för spionage och för att ”sprida korruption på jorden” – en diffus anklagelse som ofta används av iranska myndigheter – har Johans fall dragit till sig omfattande internationellt fördömande. Rättegången, som har kantats av anklagelser om tortyr och isolering, understryker den iranska regeringens manipulativa användning av utländska medborgare som brickor i bredare geopolitiska konflikter. Hans liv hänger på en skör tråd endast för att regimen vill utöva tryck i internationella förhandlingar.

Shima Askari lämnade Iran för att kunna leva i frihet i Sverige. ”Vi måste förstärka ropen på rättvisa”, skriver hon.
Shima Askari lämnade Iran för att kunna leva i frihet i Sverige. ”Vi måste förstärka ropen på rättvisa”, skriver hon.Foto: Mattias Mattisson
Annons

Toomaj Salehi är en iransk rappare vars musik blev som ett ledmotiv för upproret Woman Life Freedom 2022. Han arresterades för sitt uttalade motstånd mot regimen. Efter Mahsa Aminis död i förvar av moralpolisen ställdes Toomaj inför liknande anklagelser som Johan. Trots internationella protester dömdes han till döden av en revolutionsdomstol – även han för att ”sprida korruption på jorden”. Domen mot Toomajs är inte bara ett angrepp på honom utan ett tydligt budskap om att alla röster som utmanar regimen ska tystas.

Johan och Toomajs fall är inte isolerade händelser utan del av en systematisk strategi av den iranska regeringen för att kväsa yttrandefriheten och upprätthålla kontroll genom rädsla. Anklagelsen om att ”sprida korruption på jorden” används för att rättfärdiga extrema straff mot människor – vare sig de är utländska besökare eller inhemska medborgare. Detta mönster påminner om tidigare övergrepp, inklusive de utomrättsliga avrättningarna under 1980-talet och det fortsatta förtrycket mot all politisk opposition.

”Världen borde känna en gemensam smärta inför Irans tyranniska regering, som avrättar både sitt eget folk och människor från främmande länder.”
Shima Askari

Det internationella samfundet måste erkänna dessa fall som brådskande mänskliga rättighetsfrågor. Den svenska regeringen och Europeiska Unionen har krävt att Johan Floderus friges. Men fallet är, som ofta, diplomatiskt komplext. Samtidigt har artister, aktivister och globala människorättskämpar samlats för Toomaj och hans rätt att uttrycka sig.

Vi måste förstärka dessa rop på rättvisa och kräva omedelbar frigivning av både Johan Floderus och Toomaj Salehi. Det kan vi göra genom att delta i globala protester och pressa statliga aktörer att göra mer än vad de gör i dag.

Den absoluta majoriteten av alla människor vill leva i fred och frihet. Då kan vi inte stillatigande låta en regim trampa på yttrandefriheten och rätten att uttrycka sig konstnärligt. Världen borde känna en gemensam smärta inför Irans tyranniska regering, som avrättar både sitt eget folk och människor från främmande länder. Det är allt för många människorättsaktivister och journalister som som nu sitter i Evinfängelset i Teheran och väntar på att dödsdomen ska verkställas.

Shima Askari, människorättsaktivist Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons