Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Elisabeth Gerle: Gästkrönika: Vi behöver mer religionskritik inte kaos

Det syns att Hans varit framme. Tång på bryggan. Men högt vatten hör hösten till. Så just det är inget tecken på de klimatförändringar som fått Hawaii och Rhodos att brinna, lagt stora delar av Drammen i Norge under vatten och Gavleån att svämma över.
Elisabeth Gerle
Gästkrönika • Publicerad 14 augusti 2023
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Sverigedemokraternas Richard Jomshof (SD) vill kaos.
Sverigedemokraternas Richard Jomshof (SD) vill kaos.Foto: Tim Aro/TT

Här i Blekinge är det fridfullt. Ännu. Vi är vana vid torka på försommaren och gladdes när regnet började i juli. Möjligen kunde vi önskat lite mindre. Men morgondoppet var svalt och härligt. Det är en lyx att njuta sensommar här. Bara jägarna under hjortjakten respekterar överenskommelser och ser till att hålla sig på de jaktmarker de har rätt till.

Ibland kan det vara lite si och så med det.

Annons

Lotta Lundberg skriver i Svenska Dagbladet att de äventyrslystna nu reser till Sverige. För det är här det händer. ”NATO-inträde, koranbränningar, gängskjutningar.” Detta sker samtidigt som ”kronan rasar med självbilden” fortsätter hon och menar att ”det råder ’High Chaparral’ bland statens elområden och ’Dallas’ bland regionernas vårdcentraler”.

Men ska vi bry oss? Kanske ändå. Även om koranbränningar.

Det som ofta glöms bort är viljan att skapa motsättningar och kaos. Man behöver inte se många avsnitt av Babylon Berlin som just nu visas på SVT för att inse att kaos är en nyckel för att nedmontera demokratin.

Yttrandefrihet är en grundbult och stolthet for den svenska demokratin. Just böcker och texter är en viktig del av yttrandefriheten. Bokbål är dess raka motsats. Jag är inte ensam om att se koranbränningarna i det ljuset.

Paludan har öppet sagt att han bränner för att hetsa mot muslimer och få dem att lämna landet. Är det därför regeringen tvekar?

För stödpartiets Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott, vill det samma och uppmuntrar till att bränna mer. För att han är intresserad av religionskritik? Knappast. Men väl för att det skapar kaos och hot.

”För stödpartiets Jomshof, ordförande i riksdagens justitieutskott, vill det samma och uppmuntrar till att bränna mer. För att han är intresserad av religionskritik? Knappast. Men väl för att det skapar kaos och hot.”
Elisabeth Gerle

Bo Rothstein, seniorprofessor i statsvetenskap, föreslår förbud mot att bränna böcker som politisk manifestation. Just för att det tryckta ordet representerar yttrandefrihet medan bokbål är motsatsen, ett hot mot demokratin. Vi bör använda den lagstiftning som faktiskt finns.

Hets mot folkgrupp definieras som ”att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning”.

Åklagaren Anna Hankkio har redan inlett en förundersökning. Hoppfullt, för vi behöver inte mer hat utan mer omtanke.

Annons
Annons
Annons
Annons