Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästledare: Blekinge, Sveriges bortglömda pärla

Vi går nu mot semestertider som betyder ledighet och turism, besökare som kommer till Blekinge för att avnjuta sin ledighet med att upptäcka vad vi har att erbjuda.
Ledarkrönika • Publicerad 12 juni 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Morgan Bengtsson, socialdemokratiskt kommunalråd Olofströms kommun tar oss med på en rundtur i Blekinge.
Morgan Bengtsson, socialdemokratiskt kommunalråd Olofströms kommun tar oss med på en rundtur i Blekinge.Foto: Gunnel Persson

Blekinge är fantastiskt på många olika sätt och jag ska försöka få ner så mycket jag kan på till något som egentligen skulle behövas en hel papperstidning till att få med allt som vi i Blekinge har att erbjuda.

Blekinge har fem kommuner som ligger med cirka 3 mils avstånd mellan varje kommun, sammanlagt cirka 9 mil från öst till väst. Så det är inga större avstånd för att kunna uppleva alla fem kommunerna under en veckas vistelse.

”Blekinge har fem kommuner som ligger med cirka 3 mils avstånd mellan varje kommun, sammanlagt cirka 9 mil från öst till väst. Så det är inga större avstånd för att kunna uppleva alla fem kommunerna under en veckas vistelse.”
Morgan Bengtsson
Annons

Vi Blekingar är stolta över vårt vackra län som i folkmun sägs vara Sveriges trädgård.

Här finns närheten till både hav och vildmark inom räckhåll. Vad är det då som gör Blekinge så fantastiskt?

Karlskronas imponerande och väl bevarade arkitektur och stadsplan gjorde att UNESCO 1998 gav staden världsarvsstatus. Vart du än går kan du se bevis på detta. Flotta kyrkor, pampiga torg, paradgator och försvarsverk lockar besökare från hela världen.

Militärhistorien och status som landets enda flottbas ger staden en speciell och spännande karaktär. Kruthus och befästningar utgör en häftig bakgrund tillsammans med gula färjor, vita segel och en och annan ubåt, som man kan se i vattnen kring staden.

Stadens marinmuseum och Drottningskär är två måsten.

Karlshamn har trevliga museum, fartfyllda aktiviteter, intressanta sevärdheter, vacker skärgård och en fantastisk natur. Strosa runt bland kullerstensgator i centrum, shoppa och avsluta dagen med en fika på något av stadens mysiga caféer.

En båttur ut till Kastellet och strandpromenaden mellan Väggahamnen och Näsviken är två måsten.

Ronneby, staden som erbjuder en unik blandning av sevärdheter och aktiviteter för alla åldrar. Från äventyr i kulturhistoriska miljöer till avkopplande stunder i sagolika herrgårdar – Ronneby har något för varje besökare.

Utforska stadens pulserande kulturcentrum, vandra eller cykla längs våra natursköna leder och upplev outdoor-aktiviteter som förenar spänning med naturskönhet.

Brunnsparken och Brunnsbadet är två måsten.

Annons

Sölvesborg, lugnet i en naturligt vacker stad med medeltida anor, omgiven av förtrollande vacker natur där friluftsäventyren väntar runt varje hörn. Våra idylliska fiskelägen, vita sandstränder och en av Sveriges bäst bevarade hemligheter Listerlandet, det är bara några av anledningarna till varför du bör utforska denna vackra plats på jorden som få ännu inte har upptäckt.

En båttur ut till Hanö och en promenad på Sölvesborgsbron är två måsten.

I Olofström finns det 237 namngivna sjöar, vildmark och naturupplevelser året om. Olofström är även platsen med en lång författarhistoria, ovanliga museum och mycket kultur. Hitta ditt boende som passar er bäst och njut av att bara vara, i Sveriges sydligaste vildmark, i lugnet, tillsammans.

Ett besök i Tulseboda brunnspark och en promenad över Frickabron är två måsten.

Utforska det bästa av Blekinge och låt dig inspireras av vår rika historia, naturliga skönhet och kulturella skatter. Från Hav till Skog, varje steg är en ny upptäckt värd att utforska.

Vandra genom de grönskande parkerna, utforska de konstnärliga gallerierna och smaka på de lokala kulinariska läckerheterna.

Blekinge välkomnar dig med sina dolda skatter och lockande möjligheter till både äventyr och avkoppling.

Jag skulle kunna skriva hundratals sevärdheter till, vad du kan upptäcka, se och göra. I varje kommun så finns det turistinformationer som hjälper dig att hitta precis det du är ute efter, så tveka inte att kom till underbara Blekinge som erbjuder något för alla.

Så, kom närmare och upplev Blekinge på ditt sätt!

Morgan Bengtsson
Annons
Annons
Annons
Annons