Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästledare: Börja tala med varandra

På en restaurang i Georgetown, Washington, rasar diskussionen om rätten till abort mellan två kvinnor och en man i trettioårsåldern.
Publicerad 10 mars 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Vadå, kan moderater och socialdemokrater tala med varandra? Peter Hultqvist, socialdemokrat till vänster, Hans Wallmark, moderaterna till höger.
Vadå, kan moderater och socialdemokrater tala med varandra? Peter Hultqvist, socialdemokrat till vänster, Hans Wallmark, moderaterna till höger.Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Att vara kvinna, katolik och vad det kräver analyseras i ett vildvuxet åsiktsutbyte. Jag tror inte riktigt jag hör rätt. Tidsaxeln förskjuts i min värld långt tillbaka i tiden.

Bredvid sitter en desillusionerad man som med litet tom och trött blick tittar bort från den litet högljudda diskussionen. Han frågar mig och min moderata riksdagskollega vilka vi är. Efter att ha förvissat sig om att vi tillhör olika partier så kom frågan blixtsnabbt : Hur kan ni stå här tillsammans ?

Annons

Litet förvånat skruvar jag och Hans Wallmark (m) på oss och förklarar att det inte är något konstigt med det. Amerikanen beskriver det som en omöjlighet att en republikan och demokrat i USA skulle befinna sig på samma plats på ett vänskapligt sätt. Ni har något att lära oss, säger han.

Jag försöker med att man kan ju börja med att tala med varandra, varefter vi båda säger några ord om det finns vattendelare även i Sverige.

”Men vad denna händelse illustrerar är att USA idag är ett djupt splittrat land. Hela 85 procent av befolkningen anser att interna spänningar och misstroende är det största säkerhetshotet mot USA.”
Peter Hultqvist

Men vad denna händelse illustrerar är att USA idag är ett djupt splittrat land. Hela 85 procent av befolkningen anser att interna spänningar och misstroende är det största säkerhetshotet mot USA. Det är draksådden efter att förre presidenten Trump inte kunde acceptera sitt nederlag. Stormningen av Kapitolium har skapat djupa sår i det amerikanska samhället. Och de tycks inte läka.

I frågor som rör ras, jämlikhet mellan könen, grundläggande samhällsvärderingar och vad som är den politiska sanningen så delas nationen i djupet. Striden rullar vidare i nya faser där Trump manövrerar för en ny hatisk och söndrande presidentvalskampanj. President Biden gör sitt bästa för att hålla ihop landet och värna demokratin.

Biden gör i sitt State of The Union-tal viktiga markeringar om vikten av att begripa den fara som klimatförändringarna skapar, satsningar på välfärd, att de rika måste betala mer i skatt, att fackföreningar måste respekteras. Han är hjärtligt trött på ”Union busting” – förföljelser av fackligt aktiva. Han låter som en amerikansk variant av socialdemokrat!

USA leder den koalition av stater som stödjer Ukraina i den försvarskrig mot Ryssland. Inom Republikanerna finns en grupp som sviktar i stödet till Ukraina. Men majoriteten i både kongress och senat är stabil.

I State of the Union talet markerar Biden tydligt stödet till Ukraina, men har ett stort fokus på Kina och ytterst risken för en attack mot Taiwan. Händer det så skakas jorden om och världskriget kan vara nära. Och i Kreml så drar sig Putin ur det sista fungerande avtalet om kärnvapen. Vi lever i farliga tider.

Men enigheten i amerikansk politik om att Sverige och Finland ska med i Nato är grundmurad. Både republikaner och demokrater säger nästan rörda att på den punkten är de helt överens!

Peter Hultqvist, socialdemokratisk riksdagsledamot och fd försvarsminister

Annons
Annons
Annons
Annons