Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästledare: Dags att sticka ut!

Sedan upplösningen från Norge 1905 har Sverige stått självständigt till trots två världskrig in på husknuten.
Sverige • Publicerad 4 april 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Det gäller att sticka ut.
Det gäller att sticka ut.Foto: Stig-Björn Ljunggren

Medlemskapet i EU har inte fråntagit oss suveränitet i utrikespolitiken men pådyvlat oss EU-gemensamma beslut inom olika politikområden.

Med Nato blir det svårare att inte åka med i en säkerhetspolitik nära sammanflätad med utrikespolitiken där vår tradition av att stå vid sidan och kommentera diplomatiskt istället för att ta ställning, blir svår att upprätthålla.

Annons

Senast vi stack ut var på Olof Palmes tid och då stack vi mer ut åt motsatt håll. Säkerhetspolitiskt hör vi nu till Nato-alliansen i hopp om att försäkran om skydd ska finnas där på mer övertygande sätt än inom EU (Lissabonfördraget 42:7).

Nato:s motsvarande kort (artikel 5) har dock heller aldrig synats. I en instabil tid med Rysslands nya imperialistiska aggressionspolitik och Ukraina-kriget mitt i Europa, okontrollerad eskalering av Israel-Palestinakonflikten, en nationalistisk högervind genom hela Europa och en alltmer ödesmättad bild av klimathotet, behöver små nationer som Sverige göra gemensam sak med andra, för gemensamma åtaganden.

Områden som militär säkerhet, klimat- och miljö, energi, migration och brottsbekämpning, har sällan varit mer i ropet samtidigt och på samtliga områden råder konsensus avseende att lösningarna måste identifieras på lägst europeisk nivå.

Det är ingen tvekan om den saken, ensam är inte stark då man är liten. En stor sak ligger nu nära framför oss: EU-valet i juni.

”Det är ingen tvekan om den saken, ensam är inte stark då man är liten. En stor sak ligger nu nära framför oss: EU-valet i juni.”
Peter Östling

Men även om svenskarna verkar bry sig mer än någonsin (Europaparlamentet, 2024) så ligger de politiska partierna anmärkningsvärt lågt i sina informationskampanjer två månader innan valet, fast det faktiska valdeltagandet bara brukar landa på runt 50 % (Valmyndigheten, 2024).

De ifrågasatta partiledarna i småpartierna försvårar marknadsföringen och förvånar med sin passivitet. C, L och KD ser ut att tappa mandat och riskerar att bli helt utan.

Sara Skyttedals kuppartade återkomst (SVT, 2 april) lär stressa KD rejält. S tycks öka kraftigt och EU-fientliga SD har en tydlig positiv trend. Men vem är Centerpartiets kandidat, Liberalernas, och vem är Charlie Weimers (SD)? Och vad står de för? Emma Wiesner är Centerns förstanamn, bara tre av tio känner till henne och mindre än en av tio hyser förtroende (Indikator Opinion, 7 mars).

Bilden blir sedan inte bättre av att våra EU-parlamentariker rankas lågt då det kommer till inflytande (SR, 3 mars).

Det är dags sticka ut både här och där! Sara Skyttedal har förstått det.

Peter Östling

Peter Östling
Annons
Annons
Annons
Annons