Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästledare: En högtidsdag för demokrati, välfärd och trygghet

Min mormor och morfar gick alltid tillsammans och röstade. Alltid på Socialdemokraterna. Alltid finklädda, det var en högtidsdag.
Rösta! • Publicerad 9 september 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Rösta! Det skriver förre LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.
Rösta! Det skriver förre LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Det berättade mamma när jag hjälpte henne att rösta på äldreboendet häromdagen. Hade mormor varit född bara fem år tidigare hade morfar fått gå ensam och rösta den första gången. Så ung är demokratin i Sverige. Det är inte mer än hundra år sedan kvinnor fick rösträtt. Idag ser vi det som en självklarhet. Lika självklart som det är att varje röst är lika mycket värd.

I en valrörelse är det lätt att fångas av enstaka sakfrågor, av det som får mest utrymme i kvällens nyhetssändningar eller i sociala medier. I år har det handlat mycket om brott och straff och den senaste veckan om skenande priser på mat och energi. Det är viktiga frågor där i stort sett alla partier slåss i debatten om att ha de bästa förslagen på åtgärder. Men för mig handlar valet mer om vilka värderingar som styr, vilket inte alltid kommer fram lika tydligt.

”Jag vill se en politik som utgår från allas rätt att känna trygghet och frihet att forma sina liv, oavsett vilket kön eller ursprung jag har.”
Wanja Lundby-Wedin
Annons

Jag vill se en politik som utgår från allas rätt att känna trygghet och frihet att forma sina liv, oavsett vilket kön eller ursprung jag har. En politik som tar tydligt avstånd från alla former av rasism och diskriminering. En politik som prioriterar jobb och välfärd framför skattesänkningar. Som ger alla barn likvärdiga förutsättningar att klara skolan. Som utformar vård och omsorg efter behov. En politik som solidariskt bidrar till en mer rättvis värld. Som står upp för folkrätten. En politik som tar klimathotet på allvar. Listan kan göras längre, men bara genom dessa exempel är det många partier som faller bort.

Jag vill se ett politiskt ledarskap som kan stå stadigt i tider av kris, men som också ger hopp om att det finns en bättre framtid för våra barn och barnbarn. Ett ledarskap som tror på att vi tillsammans kan bidra. Att vi alla görs delaktiga, att rösten inte bara räknas på valdagen. För som vår statsminister Magdalena Andersson säger, ”Det är när vi möts i vardagen som vi kan bygga ett samhälle som håller ihop”.

På väg hem från mamma gick jag förbi morfar och mormors grav, stannade upp och kände stor tacksamhet. De värderingar som fick dem att lägga sin röst på Socialdemokraterna, har präglat mig genom hela livet. För mig är valet därför enkelt, men jag hoppas att fler röstar på ett regeringsalternativ som står upp för människors lika värde och rätt.

Efter ett par veckor av förtidsröstning är det imorgon sista chansen att rösta. Vi är nog många som har väntat tills dess, för att få känna samma högtidliga känsla som mina morföräldrar.

Så om du ännu inte har röstat, se till att göra det. För demokratin, för trygghet och välfärd och för att din röst gör skillnad!

Wanja Lundby-Wedin, tidigare LO-ordförande och socialdemokrat

Annons
Annons
Annons
Annons