Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Amanda Johannesson: Gästledare: En judaskyss

Romina Pourmokhtari ger publiken en judaskyss på bästa sändningstid i Uppdrag gransknings senaste ”Unga mot staten”.
Amanda Johannesson
Aurora • Publicerad 17 april 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Amanda Johannesson, frilansskribent frågar sig vad det stolta liberala partiet håller på med nuförtiden.
Amanda Johannesson, frilansskribent frågar sig vad det stolta liberala partiet håller på med nuförtiden.Foto: Privat

Granskningen följer den ungdomsledda klimatrörelsen, Aurora, och deras stämningsansökan mot svenska staten. Gruppen brinner för en fråga som splittrar många i rörelsen, klimaträttvisa.

Det finns delade åsikter över vilken riktning klimatrörelsen ska sträcka sig. Aurora menar att dagens klimatpolitik måste försvara barn och ungas lagstadgad rättigheter till en god miljö, liv, hälsa och utveckling. Därmed inkluderar organisationen även solidaritet med de marginaliserade grupper som påverkas av klimatförändringar i andra delar av världen. Något alla inte håller med om. Kritiker menar att rörelsen tar ställning för flera pågående kriser samtidigt, vilket gör klimatrörelsen splittrad i en höger- och vänsterskala.

Annons

Den unga generationen är föremål för kränkning i Europakonventionens skydd om mänskliga rättigheter, menar Aurora. Organisationens mål grundar sig i regeringens klimatåtgärder, men Aurora bedömer att åtgärderna är otillräckliga för att klara klimatmålen.

Därtill anses Pourmoktharis brist på ambitioner bidra till ökade klimatutsläpp. Klimatpolitiska rådet delar samma bild.

I Uppdrag granskning får vi även se när ministern påstår sig tillhöra den unga klimatrörelsen och påpekar att hon är från samma generation. Påståendet gör det nödvändigt för en att dra fram skämskudden. Samma generation eller inte, Pourmokhtari befinner sig på månen i jämförelse med organisationen Aurora.

Oron för klimatförändringar har till och med blivit en angelägenhet hos vårdguiden 1177. Idag kan patienter söka sig till vårdguiden om de upplever försämrat mående i relation till klimatförändringarna. Vetenskapsradion var först med att rapportera om 1177:s nya uppdrag, vilket borde sätta fart på departementets fortsatta klimatarbete.

Medan unga klimataktivister kraftsamlar för att stämma den svenska staten, tror Pourmokhtari att hon kan vinna över aktivister på sin sida.

Aftonbladets Oisín Cantwell lyfter fram aktivisterna som friades i Solna tingsrätt. Åtalet handlar om en grupp som blockerade E4:an mitt under morgonrusningen i augusti 2022.

Cantwell menar att tingsrättens dom kan få betydande effekt i andra åtal. Utvecklingen visar att aktivister använder flera verktyg för att uppmärksamma klimatet. Runt om i Europa sker en förändring avseende hur klimatkrisen ska tillämpas inom rättssystemet.

Klimatet får en allt större tyngd i europeiska domstolar, där stämningsansökningar lämnas in i flera länder av ambitiösa klimataktivister. Experter påtalar att ett paradigmskifte kan vara nära. Om förändringen sker kan det komma att omdefiniera hur svensk domstolar agerar

I sin helhet använder Aurora denna metod. Cantwell ställer sig frågan: när går gränsen för sabotage?

Frågeställningen är på tapeten runt om i Europa och resulterar i panikslagna makthavare. När ministern utmålar skiljelinjerna mellan henne och den unga klimatrörelsen i Uppdrag granskning, skjuter Pourmokhtari sig själv i foten.

Annons

Hon jämför aktivism med att sitta i rummen där beslut faktiskt fattas. I samma andetag bagatelliserar ministern betydelsen av ett engagerat civilsamhälle. Dessutom är det malligt från en minister med rekordlågt väljarstöd.

Alla kan se att Pourmokhtari gör sig en otjänst liksom för sitt regeringsparti.

Liberalerna har en lång historisk bakgrund att vara stolta över. De har befunnit sig på rätt sida av politiska beslut. På så vis blir det sorgligt att bevittna deras misslyckande, som slutligen kommer resultera i partiets kollaps.

Klimatministerns inställning är naiv, vilket kommer vara talande när konsekvenserna av hennes ståndpunkt väl infinner sig. Med andra ord, Liberalerna svävar under riksdagsspärren i valet 2026.

Pourmokhtari behöver bejaka förändringarna som klimataktivister tillämpar i Sverige och övriga Europa med nyktra ögon. När miljödepartementet mötte sitt öde, och lades ner, kunde inte regeringen i sin vildaste fantasi tro att klimataktivister skulle lägga sig platt.

Tvärtom, regeringen måste inse att de står inför en svindlande utmaning med tuffa ungdomar som inte ger sig. Historieskrivningen lär visa vem som äter vid den sista måltiden i dramat mellan unga och staten.

Amanda Johannesson, frilansskribent

Annons
Annons
Annons
Annons