Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästledare: Högerns cyniska idévärld

Sverige år 2022. Sverigedemokraterna har reklam på en tunnelbanevagn i Stockholm och en framträdande SD-riksdagsman basunerar ut: ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!"”
Sverige • Publicerad 2 september 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Låt inte de blåbruna få nycklarna till Rosenbad, skriver socialdemokraternas Peter Hultqvist.
Låt inte de blåbruna få nycklarna till Rosenbad, skriver socialdemokraternas Peter Hultqvist.

Grovt, cyniskt och polariserande. Föraktet och försöket att starta ett drev är tydligt. Högern protesterar lite i kulissen., men väljer i praktiken att titta bort. Detta, att högern inte säger ifrån när de högerextrema testar gränserna är något vi känner igen från historien.

Gränsen för hur mycket hat, illvilja och destruktiv attityd som kan spridas flyttas hela tiden. Det ena ger det andra och gränserna för det ”nya normala” flyttas hela tiden. På nätet understödjer de av SD:s ledning styrda trollarméerna, genom att sprida vidrigheter och personangrepp.

Annons

I toppen på allt detta sitter Jimmy Åkesson som inte kunde välja mellan Biden och Putin. Och i detta politiska träsk har nu Kristersson, Bush och Pehrson gått ned sig. Kraven från SD blir hela tiden allt större. Den traditionella högern borde kanske fundera över den historiska erfarenheten från olika länder där de, steg för steg, brukat bli uppätna om de skapar en allians med högerextrema. Vi ser det nu i opinionsmätningarna.

Avtalet mellan SD och högern verkar se ut enligt följande: SD får acceptera högerns marknadspolitik där de rika tjänar mest på det hela, privatiseringar och att välfärdskapitalisterna ska sitt i orubbat bo. Mot detta får SD i princip fritt fram med sin hatpropaganda som fördjupar spänningarna i nationen. Det är en vämjelig pakt.

Just nu spekuleras det om SD ska acceptera lägre a-kassa eller ej. Eftersom det är en grundbult i den övriga högerns politik så faller SD med säkerhet undan. Detsamma gäller sjukförsäkringen. SD:s hållfasthet ligger i hatet mot invandrare, inget annat.

Att från högerns sida vilja försämra en sjukförsäkring som arbetare och tjänstemän betalat in till genom åren är kontraktsbrott. När avgifter betalats ska kontraktet gälla. men högern vill göra ensidiga försämringar. Och inte blir det heller fler jobb av att cancersjuka, personer med kroniska sjukdomar eller långtidscovid får sämre sjukförsäkring. Att arbetare får lägre a-kassa ger heller inte fler jobb, men det slår mot dem som redan har problem.

Det är endast i högerns cyniska idévärld som denna typ av idéer har bärkraft. I praktiken blir det en överhetens syn på vanliga löntagare. Löntagarna ska få ökade bördor, medan de rikaste toppskikten slipper betala mer till allas välfärd.

”I toppen på allt detta sitter Jimmy Åkesson som inte kunde välja mellan Biden och Putin. Och i detta politiska träsk har nu Kristersson, Bush och Pehrson gått ned sig.”
Peter Hultqvist

Att hantera utmaningarna med kriget i Ukraina, brister i välfärden, ojämlikheten, brott och segregation och stigande energipriser är inte enkelt. Särskilt inte i det hårda och polariserade klimat som råder.

En sak är dock säker, nämligen att alla dessa utmaningar kräver ekonomiska resurser och ett starkt samhälle. Det diskvalificerar högerns och SD:s ojämlika politik, som i förlängningen kommer att leda till skulder och lån. Sådant underminerar välfärden.

Vi måste se till att det så kallade återvandringståget aldrig får lämna stationen. De blåbruna ska inte få komma i närheten av nycklarna till Rosenbad.

Peter Hultqvist, socialdemokraterna

Peter Hultqvist
Annons
Annons
Annons
Annons