Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästledare: Nätet dras åt

Nätet dras åt kring Rikspolischefens allt mer ifrågasatta uppträdande och efter den Löfving-affär som fick ett så tragiskt efterspel.
Grumligt • Publicerad 1 mars 2023
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Justitieminister Gunnar Strömmer, moderaterna, är lite oklar om sin roll i Löfvingaffären.
Justitieminister Gunnar Strömmer, moderaterna, är lite oklar om sin roll i Löfvingaffären.Foto: Claudio Bresciani/TT

Nu börjar det bli ifrågasatt om om Anders Thornborg är rätt man att leda den svenska polisen.

Frågetecken börjar också resas om Justitieminister Gunnar Strömmers agerande som pådrivande part i den allt mer skandalartade häxprocess som iscensatts mot Mats Löfving och som slutade med hans tragiska död.

Annons

Justitieministern var på måndagskvällen grumlig och otydlig när han intervjuades i STV om sin roll i den här rätt olustiga affären och man får hoppas att politikerna i justitieutskottet kan demaskera statsrådet bättre och skingra ministerns dimridåer tydligare när oppositionen har kallat honom till utskottet för att han ska förklara sig.

En grundläggande princip i vårt rättsväsende är att ingen ska dömas ohörd och man har rätt till försvara sig mot anklagelser.

”En grundläggande princip i vårt rättsväsende är att ingen ska dömas ohörd och man har rätt till försvara sig mot anklagelser.”
Jan G Andersson

Den förundersökning som åklagare tillsatt för att utreda Mats Löfvings påstådda brottslighet pågick. Men innan den avslutats och eventuellt lett till rättegång tillsatte och drev Rikspolischefen fram, möjligen uppmuntrad av Justitieministern, en egen utredning av en gammal polischef.

Denne kom överraskande snabbt fram till att Mats Löving skulle avskedas från sin höga chefstjänst eller omplaceras.

När denne utredare fick frågan varför hans privata utredning skulle offentliggörs svarade denne, att det var journalisterna som ville det. Ett makabert uttalande i aningslösaste laget och man måste hålla med gamle klarsynte sanningssägaren Leif G W Persson, att ingen kommit närmare att bli hängd offentligt än Mats Löfving.

Personalkonflikter på arbetsmarknaden ska hanteras enligt Medbestämmandelagen mellan arbetsgivaren och den facklig organisationen och det gäller också konflikter mellan chefer. Varför det istället skulle göras av en av Rikspolischefen utsedd privatdomstol är obegripligt och allmänhetens förtroende för Rikspolischefen börjar bli så uttunnat efter alla hans tillkortakommanden att det tål definitivt inte en dikeskörning till.

Hela den här affären har infekteras av påstådda rykten om intima relationer i polischefsskiktet och anklagelser om jäv. Men Mats Löfving satte själv punkt för att ingenting nu blir utrett om vad som var sant eller osant.

Jan G Andersson, fd chefred Östra Småland

Jan G Andersson
Annons
Annons
Annons
Annons