Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästledare: Ökad satsning på svensk nationell militär förmåga

Avgrunden mellan de öppna demokratierna i Europa och det auktoritärt styrda och våldsbejakande Ryssland vidgas.
Publicerad 2 mars 2022
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Vi behöver nu ökade satsningar på svensk nationell militär förmåga, det skriver försvarsminister Peter Hultqvist.
Vi behöver nu ökade satsningar på svensk nationell militär förmåga, det skriver försvarsminister Peter Hultqvist.Foto: Paul Wennerholm/TT

Så ser verkligheten ut. Det brutala, grymma och omotiverade ryska anfallskriget mot Ukraina ställer allt på sin spets. Demokratiska länder som bejakar rättsstatens principer och respekterar FN-stadgan vänder med all rätt Ryssland ryggen.

Som en löpeld sprider sig nu detta över världen. Ett land som på det skändligaste sätt angriper ett fredligt grannland utan rimliga motiv måste möta starka motreaktioner. Då är det mer än rimligt att bland annat de finansiella kanalerna bryts, betalningsströmmarna skärs av, banker svartlistas, personer svartlistas, kultur och idrottsutbytet upphör samt att flygförbud och resesanktioner införs. Det ska kännas ordentligt i Moskva!

Annons

Det dras nu en tydlig gräns. En röd linje. När despoten i Moskva orkestrerar det första anfallskriget på europeisk mark sedan det andra världskriget är gränserna passerade. Vare sig kallsinnighet eller neutralitet duger som förhållningssätt. Cirka 120 mil bort från Sveriges gränser trampar Ryssland på ett folk som bara vill leva i fred och fullständigt saknar onda avsikter.

Det ryska motivet är tydligt. Att tillåta demokratin får djupt fäste i ett grannland är ett hot mot det auktoritära styret i Moskva. Frihetens vindar kan riskera att sprida sig. Putin och hans krets vill inte ha en färgrevolution som hotar hans makt och styre. Samtidigt så presenteras grumliga resonemang om att Ukraina inte ”egentligen” är en egen nation med ett ”eget” folk. Sådant struntprat ska sedan motivera det våldsamma ryska anfallskriget.

Striden handlar i grunden om synen på vilka värderingar som ska styra. Är det öppna, fria och demokratiska samhällen som ska byggas eller är det ett auktoritärt antidemokratiskt maktutövande som ska gälla? Här går skärningspunkten.

”Striden handlar i grunden om synen på vilka värderingar som ska styra. Är det öppna, fria och demokratiska samhällen som ska byggas eller är det ett auktoritärt antidemokratiskt maktutövande som ska gälla? Här går skärningspunkten.”
Peter Hultqvist, socialdemokraterna

Ryssland anser sig ha rätten att invadera Ukrainskt territorium och att förneka andra demokratiska stater deras rätt till suveräna säkerhetspolitiska val. Självfallet är detta helt absurt. I djupet visar detta den fullständigt exponerade skillnaden mellan den diktatoriske despotens och den öppne demokratens helt skilda synsätt på vad ordet respekt för andra nationers rätt till självbestämmande och suveränitet innebär.

Självfallet motiverar det som nu sker ökade satsningar på svensk nationell militär förmåga. Det fördjupar också ambitionen att tillsammans med andra länder samverka för att avskräcka från krig, skapa stabilitet och värna våra grundvärderingar. Vi har idag ett 20-tal samarbetsavtal med andra länder. Våra samarbeten kommer att fördjupas.

Skuldbördan för dagens situation vilar helt och hållet på Ryssland och dess president Vladimir Putin. Historien är entydig. Först attackerades Georgien 2008, därefter Krim 2014 och nu hela Ukraina 2022. Det finns inga ursäkter eller förklaringar som överhuvudtaget är acceptabla. Att idag stödja Ukraina med bland annat vapen är därför mycket viktigt.

Ukraina vill vara en demokrati och dess folk vill inte leva i skuggan av Moskva. De vill lika litet som någon annan ha den ryska stöveln i sitt land.

Peter Hultqvist, socialdemokratisk försvarsminister

Annons
Annons
Annons
Annons