Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästledare: Regeringens felsyn

Svenskt Näringsliv påstår litet svepande, att var femte svensk invånare som är i arbetsför ålder försörjer inte sig själv, utan att närmare gå in på varför de inte arbetar.
Arbetslöshet • Publicerad 17 april 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Regeringen har satt en hög miniminivå på gästarbetare eftersom de tror att att alla i arbetskraften är utbytbara.
Regeringen har satt en hög miniminivå på gästarbetare eftersom de tror att att alla i arbetskraften är utbytbara.Foto: Creative Commons

Det beskrivs som ett massivt misslyckande och regeringen vill rätta till det genom att göra det svårare för företagen att rekrytera från utlandet. Det sker genom att ingen arbetskraftsimport får ske om den man vill anställa erbjuds mindre än 34 000 kr i månaden i lön.

Det utestänger ett betydde antal immigranter, eftersom mininivån i de flesta kollektivavtal understiger den gränsen.

Annons

Svenskt Näringsliv är starkt kritisk till denna 34 000 -kronorsgräns för den kommer att hämma alla expansionsplaner för fortsatt tillväxt.

Det är Johan Pehrson-villfarelsen uppblandad med det Sverigedemokratiska invandrarhatet som ligger bakom fixeringen vid 34 000-gränsen.

Kvalificerade invandrare som dataingenjörer och andra experter är välkomna för de behövs, men mindre utbildat yrkesfolk ska inte komma in i landet för de inte särskilt kvalificerade jobben ska besättas av de svenskar som idag är arbetslösa, lyder resonemanget.

Men det är, som Svenskt Näringsliv skriver, att en arbetskraftsinvandrare kan inte hur som helst bytas ut mot en arbetslös svensk.

Denna regeringens föreställning bottnar i den överspelade tron, att alla är utbytbara. Det gällde i en tid på tillverkningsindustrin hade många okvalificerade arbetsuppgifter som man kunde gå in direkt från gatan och klara, men i den robotiserade produktionen är dessa jobb mycket ovanliga.

”Denna regeringens föreställning bottnar i den överspelade tron, att alla är utbytbara. Det gällde i en tid på tillverkningsindustrin hade många okvalificerade arbetsuppgifter som man kunde gå in direkt från gatan och klara, men i den robotiserade produktionen är dessa jobb mycket ovanliga.”
Jan G Andersson

Det blir dock motsägelsefullt när Svenskt Näringsliv liksom regeringen inte har något att komma med annat än att skära ner bidragen till dem som är långtidsarbetslösa eller sjuka och inbillar sig att arbetslösa tar de arbeten som finns.

Man bortser då från att de arbetslösa är en mångfacetterad skara. De kan vara fysiskt eller psykiskt utslitna i förväg, de kan vara för gamla eller de kan vara handikappade. Eller så är deras yrkeskunskaper överspelade.

Om det är någonting som misslyckats av den borgerliga majoriteten på 2000-talet, så är det denna felsyn på arbetslösheten. Det manifesteras av de som varit arbetslösa i 6 månader eller längre har sexdubblats på 17 år och motsvarar nära hälften av alla arbetslösa.

Det enda jämförbara fiaskot är den borgerliga synen på arbetslösheten i 30-talskrisen, då man inbillade sig att lönesänkningar skulle vara lösningen,

Det var innan Ernst Wigforss drev igenom att samhället istället skulle öka efterfrågan genom ett högre arbetslöshetsunderstöd, så hjulen kom igång. Det ledde till att arbetslösheten på 5 år gick ner från 32 till 9 procent.

Jan G Andersson

Jan G Andersson
Annons
Annons
Annons
Annons