Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästledare: Sedan blev allt förvånansvärt tyst

Det är lördag förmiddag. Partiledarna är med i TV 4:s morgonprogram. Många sitter hemma i kaffesofforna och tar det lugnt. Det är lättsamt och trevligt. Inget ska vara för tillspetsat.
Sjukvårdslöftet • Publicerad 27 februari 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Peter Hultqvist, socialdemokratisk riksdagsledamot och tidigare försvarsminister skriver regelbundet i Sydöstran.
Peter Hultqvist, socialdemokratisk riksdagsledamot och tidigare försvarsminister skriver regelbundet i Sydöstran.Foto: Mattias Mattisson

Undertonen är att det inte får bli ”otrevligt” för att någon tar i eller ställer saker och ting på sin spets. Det vore ju för hemskt om det inträffade!

I en situation som denna där den mer hårdhänta debatten ska undvikas så kan ”snällheten” leda till att sinnena trubbas något. När så sjukvårdens krassa verklighet med nära förestående neddragningar och uppsägningar av personal kommer på tal så mjuknar statsminister Ulf Kristersson. Nej då, inte ska det sägas upp någon sjukvårdspersonal, var hans besked.

Annons

Kristersson skulle t o m ”se till” att det inte sägs upp människor i den svenska sjukvården”. Budskapet var klart, entydigt och direkt om vad han skulle ta ansvar för. Hur nu ”se till” ska verkställas var det frågetecken som hängde kvar i luften.

Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren-Stale, kommenterade :

”Det är ett viktigt löfte som statsministern ger. Nu är det viktigt att regeringen så snabbt som möjligt ger regionerna närmare besked, så att de personalminskningar som flera regioner är i färd med kan stoppas”.

Sedan blev allt förvånansvärt tyst. Inga kommentarer kommer från regeringen. Kraven från oppositionen om konkreta besked besvaras inte. Sedan kommer beskedet som slår ned som en bomb :

– Nej, jag kan inte lova vad 21 regioner tar för beslut. Det har jag aldrig sagt, är statsministerns besked när situationen blir omöjlig.

Så smulades ”snällheten” i TV4:s morgonprogram sönder och samman. Förmodligen hade hans framträdande lett till omfattande konvulsioner i regeringskansliet. Budgeten är vad den är.

När Kristersson pladdrade på i TV så stegrade sig förmodligen delar av finansdepartementet. Han fick tryck på sig att spräcka bubblan.

”När Kristersson pladdrade på i TV så stegrade sig förmodligen delar av finansdepartementet. Han fick tryck på sig att spräcka bubblan.”
Peter Hultqvist

Så blev det i samband med ett besök i Östergötland.

Det som nu hänt får fogas till Kristerssons lista på inställda löften såsom det till förintelseöverlevaren Hédi Fried att aldrig samarbeta med SD, att inte ge SD inflytande över regeringspolitiken, att hushållen skulle få elbidrag i november 2022, det uteblivna stödet till idrottsföreningar i utsatta områden och stora prissänkningar på drivmedel.

Samtidigt som 17 av 21 regioner nu planerar nedskärningar i sjukvården vill de fyra storbankerna i Sverige ”spränga drömgränsen” och dela ut 100 miljarder kronor i vinstpengar till aktieägarna. SD- högerregeringen subventionerar dessutom höginkomsttagarna med ytterligare RUT- och ROT-avdrag.

Annons

Skattesänkningen på cirka 10 miljarder för de mest välbeställda ska heller inte glömmas bort.

Så visst finns det pengar i det svenska samhället. Det är skam att inte sjukvården som är en grundläggande kärna i välfärden inte kan få de pengar som behövs.

Socialdemokraterna lade på sin tid tilläggsbudgetar för att klara just välfärden. SD-högerregeringens ballonger som högt och ljudligt spricker skapar bara löje och besvikelse!

Peter Hultqvist
Annons
Annons
Annons
Annons