Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Gästledare: Strömmen har ingen ideologi

För lite och för sent, det var Leif Lagebrands, Naturskyddsföreningen, betyg till alla de presentationer som genomfördes på måndagens energiseminarium i Karlskrona.
Karlskrona • Publicerad 23 januari 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Det är väl rätt ideologi i uttaget?
Det är väl rätt ideologi i uttaget?Foto: Mostphotos

Seminariet var ett initiativ från den samlade oppositionen, Socialdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Vänstern.

Bakgrunden till detta initiativ är den insikt som finns kring behovet av att sätta energifrågorna mera i det politiska fokuset. Det flesta inser att ska vi klara den så nödvändiga omställningen till ett klimatsmart samhälle så finns en nyckel i omfattande elektrifiering.

Annons

Elektrifieringen kommer påverka många samhällsområden inte minst trafiksektorn och den gröna industrialiseringen. Utvecklingen kommer att ställa krav på omfattande utbyggnad av elproduktion.

”Elektrifieringen kommer påverka många samhällsområden inte minst trafiksektorn och den gröna industrialiseringen. Utvecklingen kommer att ställa krav på omfattande utbyggnad av elproduktion.”
Mats Johansson

I Sverige produceras ca 150 TwH (terawattimmar) elenergi 2023, en siffra som varit ganska konstant under lång tid. Alla bedömare pekar nu på ett kraftigt ökat behov under de kommande åren. Det pratas om en ökad elanvändning upp till bortåt 300 TwH framtill 2040.

Lägg dessutom till det faktum att flertalet av de nuvarande elproduktionsanläggningarna, kärnkraftverk, solparker och vindkraftverk har nått sin tekniska livslängd när vi närmar oss 2040-talet. Den kunskapen innebär att behovet att nya produktionsanläggningar är akut.

Behovet är dessutom störst i vårt elområde, SE4, eftersom det ett av de område inom hela EU som sämst balans mellan produktion och förbrukning av el.

Det är den främsta orsaken till att vi redan nu ser att el-priserna konstant är högre i södra Sverige än i andra delar av landet.

Vid seminariet presenterades flera spännande projekt och initiativ. Främst stack Sjöbohems Kent Tillberg ut. Han presenterade ”Hydrobust”. Det är ett system bestående av solceller, små vindkraftverk i kombination med lokal produktion och lagring av vätgas och bränsleceller.

Systemet som finns i drift sen flera år tillbaka ger helt självförsörjande i hus.

Ett exempel långt från planer och strategi utan direkt i verkligheten. Och som dom nu skalar upp till hela Sjöbohem så hela bostadsbolaget ska producera all den energi som dom använder 2030. Imponerande och inspirerande, det visar att det går med riktig vilja och kunskap. Och med mod att våga.

Flera av de kommunala Karlskronabolagen visade goda exempel på just planer och strategier, men visst saknades lite av Sjöbohems entreprenörsanda över de kommunala bolagen i Karlskrona.

Kunskapen finns men man önskar mer verkstad i deras arbete.

Annons

En av anledningarna framkom till just den verkligheten är det bristande politiska intresse och svaga kunskap som i vart fall har funnits kring just energifrågorna. Trycket på att göra saker finns inte. Oftast hamnar diskussionen för eller mot den ena eller andra energikällan. Kärnkraft eller inte. Vindkraft eller inte. Solkraft eller inte.

Alla borde inse att vi behöver en blandad energimix. Med inslag av många produktionsmetoder. Det finns ingen ideologi i hur man tillverkar ström. I den blandade energimixen kommer vi också att behöva ha fler smarta lokala lösningar som den från Sjöbo.

Klimatomställningen kräver politiker med både kunskap, intresse och engagemang.

Uppenbart en bristvara i Karlskrona om man lyssnade på seminariet. Man kan ju hoppas att energiseminariet var ett första steg i att förändra det.

Mats Johansson
Annons
Annons
Annons
Annons