Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Guld på åttiotalet

Om jag hade köpt guld på åttiotalet så hade jag varit miljonär idag. Det hade räckt med några tusenlappar för att trygga min ekonomiska framtid och det hade möjliggjort ett liv i sus och dus. Men jag köpte inget guld, så jag får slita med alla mina räkningar varje månad och känna lite oro i magen varje gång min gamla bil börjar låta på något okänt vis.
Publicerad 3 juni 2020
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

Att vara efterklok är lätt och människor som utnyttjar det är tämligen irriterande. Det är skillnad på att dra erfarenheter och försöka lära sig något inför nästa gång man står inför en liknande situation och att låtsas som att man hade gjort allting rätt om man bara hade varit den som suttit vid rodret och fått bestämma.

Om Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson eller Ebba Busch Thor hade haft makten nu så hade inte en enda människa avlidit i covid -19. Så kommer det förmodligen att låta nu när oppositionen börjar få luft igen efter den tillfälliga vapenvilan. Sedan att högern ligger bakom de flesta av bristerna i äldrevården är inget som stoppar den konservativa trion. Det har inte minst Ebba visat prov på.

Annons

Det svåra med att dra lärdomar av tidigare erfarenheter är att tider och förutsättningar förändras. Det är förmodligen inte samma läge att köpa guld idag som det var på åttiotalet. Därför behöver man analysera flera olika situationer och erfarenheter för att kunna fatta de bästa möjliga besluten.

När vi nu ska tillsätta kommissioner och utredningar för att granska hur vi har hanterat coronapandemin så finns det en risk att vi kommer att bli väl förberedda om nästa kris ser exakt likadan ut som den som pågår. Samtidigt så kan vi vara nästan hundra procent säkra på att nästa kris inte blir som årets. Ett nytt virus kanske beter sig helt annorlunda eller så handlar krisen om något helt annat. Däremot så har denna krisen blottat svagheter i vårt samhälle som måste åtgärdas och det kommer finnas massor av värdefulla erfarenheter och kunskap att ta till sig för våra makthavare. Det vi inte behöver är människor som hävdar att de hade köpt guld på åttiotalet om de bara hade fått bestämma.

Hampus Engqvist
Annons
Annons
Annons
Annons