1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Han pekar på papperskorgen

Om en knapp vecka är det första maj. Det är arbetarrörelsens högtidsdag och ledig dag sedan 1935. Årets demonstrationer och tal kommer att domineras av arbetsrätten.
LO:s ordförande uppmanar regeringen att kasta utredningen om arbetsrätten och sämre anställningstrygghet ska slängas i papperskorgen. Bilden från fjolårets förstamajdemonstration i Göteborg med Thorwaldsson som huvudtalare. Foto: Adam Ihse / TT

Den samlade fackföreningsrörelsen är starkt kritiska till de direktiv som regeringen och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, presenterat inför LAS-utredningen, Lagen om anställningsskydd.

LO-ordförande Karl Petter Thorwaldsson attackerar Ylva Johanssons direktiv till utredningen om arbetsrätten. Själv gillar hon inte direktiven om att försämra anställningstryggheten. Hon säger att det är smärtsamt. Men hon och Stefan Löfven ska nu leva upp till skrivningarna i Januariavtalet mellan S, MP, C och L. Det är det som är smärtamt.

Utredningen om arbetsrätten är det första steget att testa hållbarheten i Januariavtalet. Centerliberalerna ser fram emot lagförslag som tämjer facket. Men det behöver inte bli politikerna som ändrar/försämrar i LAS-reglerna. Om parterna kommer överens innan utredningen blir klar om drygt ett år behöver inte de politiska partierna röra i den hyperkänsliga frågan. Helst vill politikerna slippa lagstiftning i strid med stora delar av fackföreningsrörelsen.

Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Det är justitierådet Gudmund Toijer som ska leda utredningsarbetet. Han är accepterad av parterna. Uppdraget är att föreslå utökade undantag från turordningsreglerna. Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kommer att väcka en misstroendeförklaring mot regeringen om regeringen går fram med förslag om sämre anställningstrygghet. Om M, KD och SD stöder en sådan misstroendeförklaring blir det regeringskris. Men där är vi inte än.

Det är inte heller troligt att regeringen faller. Det finns inget annat regeringsalternativ. Det vet också Jonas Sjöstedt. Däremot kommer svensk inrikespolitik att gå in i ett nytt intensivt skede.

Fackföreningsrörelsen vill inte att politiken ska lägga sig i frågor som parterna hittills löst i förhandlingar. Den svenska modellen på arbetsmarknaden bygger på att det är arbetsmarknadens parter som beslutar om regleringar på arbetsplatserna. Det har tjänat Sverige väl i flera decennier.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger rakt ut att ”utredningen bör slängas i papperskorgen.” Det kommer han att upprepa under årets förstamajfirande. Han talar i Kalmar i år och kommer i vanlig ordning bli punktmarkerad av media.

Det gäller också Ylva Johansson som talar i Trollhättan/Uddevalla. Stefan Löfven talar i Umeå. Alla är besjälade av att hålla ihop arbetarrörelsen.

I frågan om arbetsrättens framtid kommer arbetarrörelsen att utsättas för stora påfrestningar det närmaste året. Det kommer samtidigt ha en mobiliserande effekt i årets förstamajfirande runt om i landet. Årets första maj handlar om svenska modellens framtid.