Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Högern ville förbjuda kommunismen

Jag har läst ut andra delen av Henrik Berggrens trilogi om Sverige under andra världskriget. Bokserien har titeln Landet utanför och kan rekommenderas till alla historieintresserade men också till alla som vill förstå svensk in- och utrikespolitik under 1900-talet.
Publicerad 3 april 2021 • Uppdaterad 5 april 2021
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Samlingsregeringen (1939-1945) kommer ut från slottet efter konselj. Fr v ses bl a Gösta Bagge, G Andersson, Thorvald Bergquist, Gustaf Möller, K.G. Westman, statsminister Per Albin Hansson, Fritiof Domö och Axel Pehrsson-Brahmstorp. Foto: Pressens Bild
Samlingsregeringen (1939-1945) kommer ut från slottet efter konselj. Fr v ses bl a Gösta Bagge, G Andersson, Thorvald Bergquist, Gustaf Möller, K.G. Westman, statsminister Per Albin Hansson, Fritiof Domö och Axel Pehrsson-Brahmstorp. Foto: Pressens BildFoto: PRESSENS BILD

I förra veckan upprördes borgerliga ledarsidor och partiledare över statsminister Stefan Löfvens (S) beskrivning av den svenska kommunismen och VPK under 1900-talet.

Han hade svarat på en fråga i en intervju med DN som i huvudsak handlade om högerpartiernas framväxande samarbete med nationalkonservativa och främlingsfientliga Sverigedemokraterna.

Annons

Det samarbetet plågar borgerligheten för den vet att samarbetet är ett svek mot tidigare ståndpunkter och principer. Den nya principen från högervridna Liberalerna att man ska kunna ”prata med alla partier.” Självklart kommer vänstern med Socialdemokratin i spetsen påminna om detta svek under resten av mandatperioden.

Med all sannolikhet kommer högerpartierna svara med att attackera Socialdemokraternas budgetsamarbete med Vänsterpartiet. En kålsuparteori håller på att utvecklas, (SD) och (V) buntas ihop som ytterkantspartier. Det är en förenkling av historien.

Skillnaden mellan de båda ytterkantspartierna är att kommunismen är död i vårt land och på vår kontinent medan nationalismen och främlingsfientligheten flyttar fram sina positioner överallt. Högern är övertygad om att det går att tämja partier som SD och pekar på exempel hos våra nordiska grannar.

SD var en naziinfluerad sekt på 90-talet när Jimmie Åkesson tillträdde som partiledare. Det är inte långt bort i tiden. Ännu har inte partiet skrivit en vitbok om sin historia. Det är ynkedom.

Om högern under andra världskriget hade lett samlingsregeringen och inte Socialdemokraterna med Per-Albin Hansson hade vi troligen fått ett partiförbud mot kommunistiska partiet, SKP.

Henrik Berggren beskriver i sin bok ”Landet utanför” under åren 1940 till och med 1942 (före slaget vid Stalingrad) om motsättningarna mellan höger och vänster i samlingsregeringen. Högerpartiets ledare Gösta Bagge drev på för att förbjuda kommunistiska partiet som då hade tre mandat i riksdagen (andra kammaren).

SKP (senare VPK) var en utbrytning ur Socialdemokraterna 1917 och under alla år fram till 40-talet var det återkommande utbrytningar. Men varför lyckades inte Gösta Bagge att få med Per-Albin Hansson att införa ett förbud mot SKP?

Orsaken var att Per Albin Hansson krävde att ett partiförbud mot SKP också skulle gälla nazistiska partier/organisationer. Dessa var Svensk socialistisk samling, Svensk opposition med Per Engdahl och Nationella förbundet som var en ”nazistorienterad organisation som brutit sig ur Högerpartiet.”

Gösta Bagge såg inte nazisterna som en säkerhetsrisk för Sverige. Nazismen hade bara obehagliga åsikter, tyckte Bagge. Kung Gustav V var på Bagges linje.

Även om inte historien upprepar sig och man ska vara försiktig med att dra paralleller mellan olika epoker i historien går det att konstatera att den svenska högern gärna förminskar hotet från extremhögern och förstorar hotet från kommunismen. Den är som sagt numera stendöd i vårt land och i hela Europa.

Annons

Eller är det någon som känner sig hotad av Kommunistiska partiet i Sverige med säte i Göteborg?

Samlingsregeringens agerande under andra världskriget var sannerligen inte oproblematisk när det gällde kommunisterna. De ansågs ha dubbla lojaliteter vilket innebar interneringar och arbetsläger.

I februari 1943 kapitulerade tyska sjätte armén i Stalingrad. Därefter svalnade kraven på partiförbud mot kommunistpartiet. Röda arméns och Sovjets insatser var avgörande för att krossa nazismen.

Dagens Vänsterparti har brutit med kommunismen och samarbetar idag ibland med borgerliga partier i vissa sakfrågor. Vänsterpartiets ungdomsförbund har däremot en del historia att läsa in före nästa val.

Men det är SD som vägrar att göra upp med sin historia.

Hans BülowSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons