1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Annacarin Leufstedt: Hur länge till ska varg få kallas räv eller vara ett rådjur?

Brottslighet och kriminella handlingar är överst på agendan och med krav på både ordning och straff. Ändå finns det några vars liv inte verkar räknas alls.

Få brott är så svåra att utreda som jaktbrott, säger rättsväsendet. Alltså har inte våra rovdjur det skydd i lagen dom skulle ha. Alltså liksom bara försvinner ett stort antal vargar varje år. Den illegala jakten är faktiskt så omfattande att tidigare vargtäta områden helt tömts på varg.

I Dalarna pratar man till och med om svarta hål. Och det är inte bara någras uppfattning, för kartläggning visar att hålen finns. Lika tomt är det på domar. Dom senaste tio åren har bara tre personer dömts för att illegalt ha dödat varg.

En av dom som fortfarande tror sig gå fri är Karl Hedin. Industriledaren som släpptes när istället poliser skulle utredas för tjänstefel. Men dom gjorde inte fel. Så Hedin är fortsatt misstänkt för illegal jakt på varg, lodjur och kungsörn. Och åklagaren räknar med åtal.

Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Och delvis därför är miljöåklagare Åse Schoultz åter igen måltavla för både jägare och olika jaktmedia. Eftersom hon menar att den organiserade illegala jakten är utbredd och mörkertalet stort och att jägare och markägare måste ta tydligare avstånd från tjuvskyttar. Men också Jägareförbundets ordförande tycker det senare är att begära för mycket.

Kanske kan ändå Snapphane-vargen bli rovdjurens lex Maria. Varghanen som vägde runt 50 kilo och följdes av både människor och länsstyrelser i flera år. Han såg ut som en räv, sa mannen som sköt honom. Nu är Snapphanen på väg till Högsta Domstolen. Riksåklagaren vill få prövat om ett grovt jaktbrott inte ska dömas som grovt trots att det inte var uppsåtligen.

Och det blir ju något som inte stämmer om grova brott mot ett hotat, sällsynt och skyddsvärt djur inte döms som grovt bara för att det inte var planerat. Eller hur många vargar till ska kallas räv eller rådjur och kor för älgar och därför kunna skjutas, innan det blir straffbart.

Och frågan ligger faktiskt inte bara hos HD.

Läs mer

Ronneby

Larm om brand i bil E22

just nu

Sölvesborg

Man bröt sig in på återvinning - upptäcktes i container

61-åringen är nu misstänkt för olaga intrång.

Karlskrona

SKADEGÖRELSE: Fönsterkross och klotter på skola

Flera fönster har krossats och någon har sprayat på flera ytor på Rosenfeldtsskolan.

Sport

Duplantis hoppar Karlskrona

Stavhoppstouren stannar till – men utan världsstjärnan

Olofström

Stor hastighetskontroll: Så blev resultatet

Under onsdagen utfördes flera kontroller i kommunen.

Ledare

Centern bryter med Moderaterna

Borgerligheten faller ihop som ett sammanhållet regeringsalternativ ju längre tiden går denna mandatperiod.