Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Elina Gustafsson: I kriser är det enkelt att avveckla en demokrati

Flera länder har tvingats att inskränka de mänskliga fri och rättigheterna till följd av Corona-pandemin.
Elina GustafssonSkicka e-post
Publicerad 3 april 2020
Elina Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Sverige är inget undantag. Det är idag inte tillåtet att ha sammankomster med mer än 50 deltagare. Detta är såklart en konsekvens som vi alla måste vara beredda att ta för att minska det dödliga virusets framfart.

Än så länge har ingen större organisation eller förening motsatt sig regeringens undantag från normaltillståndet.

Annons

Men i praktiken innebär detta att våra grundläggande demokratiska rättigheter inskränks och förminskas. Flera föreningar kan inte genomföra årsmöten, demonstrationer ställs in och publika evenemang kan inte genomföras.

Alla räknar iskallt med att den svenska regeringen så snart som möjligt ska återställa allt och att vi även i framtiden kommer kunna nyttja våra demokratiska rättigheter.

Jag tror också det. Men så ser det inte ut överallt. I Ungern har man inte längre en demokrati. Ungern är nu det första landet i EU som inte längre räknas som en demokrati. Nedmonteringen av demokratiska fri och rättigheter har förvisso pågått i Ungern under en längre period men har nu till följd av cornona-pandemin nått en gräns där ingen längre kan ifrågasätta landets förflyttning från demokrati till diktatur. Premiärminister Viktor Orbán använder krisen som en ursäkt för att kontrollera makten ytterligare till sig själv och det parti han företräder. Att införa undantagstillstånd på obegränsad framtid är de facto att skriva under sin egen avskedsansökan som demokrati.

Det är inte första gången i världshistorien som vi ser att en nation använder en kris för att skaffa sig mer makt och därmed sätta sina egna invånarens frihet på spel.

Om inte EU agerar nu så undrar jag om det överhuvud kommer att finnas något förtroende kvar. Inledningsvis borde inte en enda krona, eller euro, betalas ut till Ungern från och med den 23:e mars när beslutet fattades. När Corona-pandemin är över måste EU nogsamt följa utvecklingen av Ungerns ev ”återställande” av demokratin. Om så inte sker ser jag inga andra alternativ än att påbörja ett uteslutningsärende. Allt annat vore orimligt. Jag har själv svårt att försvara att Sverige skulle kunna fortsätta att vara medlemmar i en union som tillåter nationer som avskaffar demokratin att vara med.

Hälsningar

Elina Gustafsson

Annons
Annons
Annons
Annons