Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kommentar till ledarsidan: Jag tror på vår politik

Svar till Mats Johanssons krönika i Sydöstran ”Kalla en spade för spade” den 25 juni:
Karlskrona • Publicerad 1 juli 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.
Kostymen har ekonomiskt blivit för stor skriver kommunalrådet Bengt Jönsson (KD).Foto: Mattias Mattisson

Det är i varje fall glädjande att du inser nödvändigheten i de tunga och tråkiga beslut som vi tvingats fatta inom den nya social och funktionsstödsförvaltningen.

Att du sedan i raljant ton invänder mot sättet detta kommunicerats, kan väl stå dig fritt, för det är ju allom känt att de främsta experterna sitter på läktaren med en korv i handen.

Annons

Faktum kvarstår dock.

Kvalitén inom verksamheten på f.d. Funktionsstödsförvaltningen har inte motsvarat de höga kostnader som man dragits med över en lång rad år, varför jag, som ordförande och högst politiskt ansvarig tror och utgår ifrån att efter den sammanslagning med socialnämnden som i fullständig politisk enighet genomfördes, uppnås effekten att de gemensamma ekonomiska resurserna och kunnandet som nu samlas under ett tak, - TROTS det varsel som lagts och som efter förhandlingar med de fackliga parterna i enighet beslutats - faktiskt inte leder till sämre kvalitet för våra brukare.

Ingen på funktionsstödsförvaltningen har vare sig suttit på sina händer eller rullat sina tummar, utan varje dag jobbat för brukarnas bästa, men då ymnighetshorn bara existerar i sagorna har kostymen ekonomiskt blivit för stor och underskottet går inte att täcka med indraget kaffe, färre leasingbilar eller slopade fruktkorgar är varslen fullständigt nödvändiga.

”JAG tror naturligtvis på den politik vi driver Mats Johansson, och att DU inte gör det har jag full respekt för, men jag tycker nog att man från ett före detta kommunalråd kan begära en högre nivå på debatten än att på ledarplats anmärka på språkvalet som används när svåra och tråkiga beslut skall kommuniceras.”
Berngt Jönsson, Kommunalråd, KD

Hur många som i slutändan kommet att få lämna sina jobb återstår att se, men precis som vid de varsel om 100 tjänster som kommunen lade 2012, vilket i slutänden gav 0 uppsagda kan det efter omplaceringar och pensionsavgångar mycket väl visa sig att resultatet i år blir likvärdigt.

JAG tror naturligtvis på den politik vi driver Mats Johansson, och att DU inte gör det har jag full respekt för, men jag tycker nog att man från ett före detta kommunalråd kan begära en högre nivå på debatten än att på ledarplats anmärka på språkvalet som används när svåra och tråkiga beslut skall kommuniceras.

Bengt Jönsson, Kommunalråd och Ordförande Funktionsstödsnämnden

Mats Johansson svarar direkt:

Det är tråkigt att Bengt Jönsson, KD:s kommunalråd, blir så upprörd över min krönika. Vi verkar vara överens om nödvändigheten att hålla den kommunala verksamheten inom de ekonomiska ramar som står till förfogande. Det är dessutom en verklighet som tåls att kommuniceras och som kan förstås av medborgarna. Det är min erfarenhet inte minst från tiden i Karlskronas kommunledning när vi sanerade kommunens ekonomi på 90-talet.

Det jag reagerat på är just det faktum att Bengt Jönsson valt att inte kommunicera den ekonomiska verklighetens nödvändiga anpassningar utan försökt att hävda att de varsel ligger i verksamheten skulle förstärka kvaliteten för brukarna. Den ekvationen går faktiskt inte ihop.

Försöken att vara alla goda gåvors givare blir ihåligt. Färre anställda kan inte höja kvaliteten när just personalen är den viktigaste resursen för brukarna. Så Bengt stå för det ni gör och försök inte gömma er bakom påstått upprördhet kring debattnivån. Det var just språkvalet och ert sätt att kommunicera som var anledningen till reaktionen.

Annons

Och Bengt det är ganska trevligt att befinna sig på läktaren för fd. kommunalråd, det kan bli en plats till dig förrän Du anar.

Mats Johansson, Krönikor Sydöstran och fd kommunalråd (S)

Annons
Annons
Annons
Annons