unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Konsekvenserna kommer att synas länge

Jag var elva år när jag fick mitt första sommarjobb som jordgubbsplockare i Saxhyttan utanför Hällefors. Det var sju km hemifrån och jag cyklade själv för att börja på jobbet klockan fem.
Ulrica Messing, före detta statsråd, är gästkrönikör i Sydöstran.
Ulrica Messing, före detta statsråd, är gästkrönikör i Sydöstran.
Foto: Borås tidning
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Sydöstran politiska etikett är socialdemokratisk.

Livet på 70-talet var på många sätt enklare, mina föräldrar var trygga i att jag klarade uppdraget och jag var stolt över pengarna jag tjänade. Sedan dess har jag jobbat med trappstädning, sålt glass, suttit i kassan på ICA nära, jobbat i hemtjänsten, visat film på Folkets Hus i Hofors och en hel del annat. På alla jobb har jag lärt mig mycket och kanske framför allt har jag kännt att jag har haft ansvar för något. Jag tänker på det när jag läser styrelsematerialet till mötet med Arbetsförmedlingen. Över 684 000 personer var inskrivna på Arbetsförmedlingen i oktober och fler än 170 000 av dem har varit det längre än 12 månader.

Konsekvenserna av corona kommer att synas länge på arbetsmarknaden och många kommer att bli arbetslösa. Både små verksamheter och stora industrier varslar och säger upp personal, konkurserna är många. Men majoriteten av de 170 000 personerna som inte haft ett jobb på över 12 månader fanns redan inskrivna på Arbetsförmedlingen när pandemin drog över världen och det är dem jag tänker allra mest på när jag läser underlagen.

quote
Det som gjorts hittills för att pressa ner långtidsarbetslösheten räcker inte och både arbetsmarknadspolitiken och socialpolitiken måste hitta nya vägar till samarbete för att bryta den strukturella arbetslösheten.

På flera platser har vi en strukturell arbetslöshet som var svår och hög redan innan pandemin. Det är både unga och gamla som planerar veckorna utan att gå till jobbet och därmed inte heller får känna både ansvaret vi alla har på våra jobb, förväntningarna från våra arbetskamrater att vi ska göra vårt bästa och värdet av att tjäna egna pengar. Det som gjorts hittills för att pressa ner långtidsarbetslösheten räcker inte och både arbetsmarknadspolitiken och socialpolitiken måste hitta nya vägar till samarbete för att bryta den strukturella arbetslösheten.

Det tänker jag prata om på styrelsemötet.

Ulrica Messing