Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Kort om: Strukturdum

Vi har alla en tendens att ibland uppträda ”strukturdum”.
SCB-mätningen • Publicerad 13 juni 2024
Sydöstrans ledarsida delar arbetarrörelsens grundläggande värderingar.
Partisekreterare har som exempelvis Kristdemokraternas Liza-Maria Norlin speciallicens att uppträda ”strukturdum”.
Partisekreterare har som exempelvis Kristdemokraternas Liza-Maria Norlin speciallicens att uppträda ”strukturdum”.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Att vara strukturdum innebär att vi säger och gör sådant som är uppenbart korkat eller fel därför att vi är tvingade av den roll vi har intagit.

Exempelvis när vi står på fotbollsläktaren och hejar på vårt lag. Vi skriker ”domarjävel” när domslut går vårt lag emot, vi ropar bifall när domaren (felaktigt) dömer en frispark till vårt lags fördel.

Annons

Eller när vi säger om teckningen som lillen har ritat att ”det är jättefin” trots att det ser ut som skit.

De som har högsta examen i strukturdumhet och har detta inpräntat i sin arbetsbeskrivning är partisekreterarna. De har en speciallicens att strida mot bättre vetande.

”De som har högsta examen i strukturdumhet och har detta inpräntat i sin arbetsbeskrivning är partisekreterarna. De har en speciallicens att strida mot bättre vetande.”
Stig-Björn Ljunggren

De ska, oavsett fakta, alltid säga att dåliga opinionssiffror bara är siffror, att det känns bra ute i landet, att det är valet som räknas, att annat minsann är utmärkt etc.

Ibland är de så orutinerade att de skyller på att ”vårt budskap har inte riktigt kommit ut till väljarna”, vilket givetvis antagligen är precis vad som hänt ...

Vi lider med de partisekreterare som tvingas förnedra sig på detta sätt, som Kristdemokraternas Liza-Maria Norlins kommentar om det rekordlåga resultatet i SCB-mätningen: Men det gick ju bra för oss i Europavalet!

Fast SCB mäter något annat. Som ser mörkt ut för Kristdemokraterna.

Stig-Björn LjunggrenSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons